Zajímá mě virus HIV, říká molekulární biolog z The Offspring

Hyde Park Civilizace: hudebník Dexter Holland (zdroj: ČT24)

Dexter Holland se proslavil jako frontman americké punkrockové skupiny The Offspring. Chtěl ale být doktorem a pilotem. Pilotní licenci získal, lékařem se sice nestal, nicméně v roce 2017 obhájil doktorát z molekulární biologie. „Součástí vědy i hudby je kreativita. A oboje chce odhodlání,“ řekl Holland v pořadu Hyde Park Civilizace. Rozhovor natočil Daniel Stach na letošním festivalu Rock for People.

The Offspring začali hrát v polovině osmdesátých let. Zakládající člen kalifornské formace Dexter Holland, tehdy dvacátník, příliš nevěřil tomu, že by mohl v hudbě prorazit. Původně se chtěl stát kardiochirurgem, na medicínu ho ale ani napodruhé nevzali.

„Myslím, že jsem podvědomě trochu váhal. Bál jsem se toho závazku, protože jsem věděl, že bych se hudby musel vzdát úplně. Když studujete medicínu, tak na to prostě není čas. Možná jsem sám sobě trochu podrazil nohy,“ připouští.

Ve škole tajil, že je muzikant

Nakonec na Univerzitě Jižní Kalifornie vystudoval molekulární biologii. Že zároveň hraje v punkrockové kapele, se snažil ve škole tajit, obával se, aby nebudil dojem, že studium nebere dost vážně. „Když jsme se pak dostali na MTV, tak už se to moc skrývat nedalo,“ podotkl. Postgraduální studium přerušil, protože v roce 1994 přišel úspěch alba Smash. Doktorát tak udělal až po více než dvaceti letech.

Téma znělo: Předpovědi nových mechanismů virových infekcí a patogenity. „Viry mi přijdou zajímavé. Napadnou vaše tělo a ničí vaše buňky, prostě tam vběhnou a jediným jejich cílem je vás rozbít,“ popisuje Holland, co ho zaujalo na molekulární biologii.

Zaměřil se na virus HIV. „Je zvláště zajímavý kvůli tomu, jak funguje. Má komplikovaný životní cyklus, kdy se integruje s vaší DNA, to funguje jinak než u ostatních virů. Kvůli tomu je zvlášť zákeřný, ale také fascinující,“ vysvětluje Holland.

The Offspring při koncertě v Dánsku (2024)
Zdroj: Reuters/Ritzau Scanpix

Cílem jeho výzkumu nebylo primárně přijít s novým lékem. „Chcete prostě přidat něco k celé zásobárně vědomostí a znalostí s tím, že nakonec někdo přijde, dá všechno dohromady a snad najde lék,“ upřesnil své ambice. Význam vědy je podle něho obrovský. „Takhle dosahujeme pokroku, tak jsme se dostali tam, kde jsme,“ nepochybuje.

Najdeš si pořádnou práci? zeptala se máma

Největší radost z dokončení doktorátu prý měla Hollandova matka. Řekla mu: „Teď si najdeš nějakou opravdovou práci?“ Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by hodlal pódia opustit. Na podzim chystá The Offspring vydat jedenácté studiové album s názvem Supercharged.

Sám za svou výraznou vlastnost považuje zvědavost. Uplatnit ji může i v oboru, který vystudoval. „Molekulární biologie je pořád ještě v dost rané fázi v porovnání s jinými disciplínami,“ míní totiž.

Potřeba zkoušet věci ho dovedla ale i třeba k vlastní značce chilli omáček. „Je to možná ta nejdivnější věc, co jsem kdy dělal,“ připouští. „Mám rád pálivé věci a mexickou kuchyni, a vždycky jsem se díval na lahvičky s pálivou omáčkou a četl si, z čeho vlastně je. Začalo mě to zajímat a říkal jsem si, že bych mohl zkusit uvařit omáčku. Čistě pro zábavu.“