Začal 15. ročník Febiofestu

Praha - Třem filmům patřilo ve čtvrtek v Praze zahájení 15. ročníku mezinárodního filmového festivalu Febiofest. Cenu Kristián za přínos světové kinematografii převzal při této příležitosti režisér Alan Parker. Zároveň uvedl svůj snímek Commitments z roku 1991, patřící k nejlepším hudebním filmům vůbec. Letos čtyřiašedesátiletý Parker byl v roce 2000 povýšen do šlechtického stavu.

„Nečekal jsem, že dostanu takovou cenu. Vypadá to jako nebezpečná zbraň auž přemýšlím, jak to budu při nástupu do letadla na zpáteční cestě vysvětlovat. Děkuji za pozvání do Prahy a věřím, že najdu doma polici, kam si toto ocenění uložím,“ řekl filmař, který patří k velkým osobnostem angloamerické kinematografie. Hudební snímky (Sláva, Pink Floyd: The Wall) v tvorbě tohoto filmaře rozkročeného mezi domovskou Británii a Hollywoodem střídají dramata (Půlnoční expres, Život Davida Galea), muzikál (Evita), kriminální snímky (Angel Heart) a komedie (Střílejte na Měsíc). Cenu převzal z rukou pražského primátora Pavla Béma.

V dalších sálech bylo promítnuto nemilosrdné naftařské drama Až na krev s čerstvým držitelem Oscara Danielem Day-Lewisem v hlavní roli a komorní příběh z kraje sněhu a ledu Daleký sever. To osobně představil jeho tvůrce, britský režisér Asif Kapadia.

Začátek Febiofestu byl potřetí spojen s předáním ceny Asociace režisérů a scénáristů nesoucí jméno Jaromila Jireše. Za podporu vzniku a šíření nekomerčních tvůrčích počinů ji získala společnost Člověk v tísni. Konkrétně za projekt Jeden svět na školách, který jim poskytuje dokumenty zabývající se mimo jiné moderními československými dějinami. Cenu Jaromila Jireše v kategorii osobností převzal zakladatel a ředitel tohoto projektu Karel Strachota.

Febiofest letos divákům nabídne celkem 249 snímků z 64 zemí; v Praze uvede 458 projekcí a dalších 111 v regionech.  

Novinkou 15. ročníku bude 33členná porota složená ze široké veřernosti - zájemci se mohli sami přihlásit (celkem přišlo 850 přihlášek), organizátoři z nich vybrali 33 zástupců různých skupin různého věku, vzdělání, povolání i pohlaví; nejmladšímu porotci je 15 let. „Jsou mezi nimi dělník, studentka, podnikatel, laborant, psycholožka, starší i mladí, Polka, Holanďan, Slovák, lidé z různých míst republiky,“ podotkl ředitel festivalu Fero Fenič. Čestnou funkci předsedy přijal architekt Jan Kaplický, který na závěrečném večeru 4. dubna předá hlavní cenu vítěznému filmu.

Porota bude hodnotit 15 nových filmů mladých tvůrců z Německa, Francie, Maďarska, Británie, Finska, Estonska, Španělska, Belgie, Polska, Ruska, Slovenska, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Makedonie a Slovinska.

Další sekce Sekce Evropští mistři uvede například díla Volkera Schlöndorffa, Carlose Saury, Ermanna Olmiho, bratří Tavianiových a Bernarda Bertolucciho. Novou sekcí jsou Američtí nezávislí. Sestavují ji programoví ředitelé Štefan Uhrík a Hana Cielová, dříve dramaturgové Fóra nezávislých karlovarského festivalu. „Snažili jsme se zařadit do festivalového programu opravdu to nejnovější a nejobjevnější,“ řekla Cielová.

Filmoví fanoušci se mohou těšit i na další programové lahůdky. Například Asijské panorama, Kino extrémů, tradičně i Jiný břeh (gay a lesbické kino), Severské panorama s podtitulem Cool and crazy, Rytmy Balkánu, Zaostřeno na Izrael a Čtyři filmy z Afriky.

Předprodej Febiofestu, jehož ozvěny se uskuteční od 7. dubna v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích, Brně, Ostravě a Olomouci, začal s rekordním zájmem již 19. března v pražském multikině Village Cinemas Anděl, dějištěm většiny pražských projekcí; zatím bylo prodáno více než 20 000 vstupenek.

Pražská část zve diváky do kina za 79 korun, v případě videoprojekcí a akce Febiofest Junior Fest za 39 Kč. Na večerní a podvečerní představení v sále Městského soudu v Praze 2 se lístky nevydávají. Vstup na snímky o právu a bezpráví v soudní síni bude do vyčerpání kapacity volný.

Podle Feniče činí rozpočet 26 milionů korun, které uhradí partneři a sponzoři. Na financování se zřejmě bude podílet hlavní město, jehož zastupitelstvo se tím má zabývat až v den zahájení. Letos přispělo i ministerstvo kultury a fond na podporu kinematografie vyčlenil z osmdesátimilionové částky určené na festivaly 2,5 milionu Kč.

Filmové projekce tradičně doplní Febiofest Music Festival v podzemních garážích multikina a na Malé scéně nádvoří, kde se představí 48 kapel. Rozsah programu bude podle Feniče obdobný jako loni, ve 12 sálech multikina se denně uskuteční až 53 představení. Hlavní program doplní archivní kinosál Bio Konvikt - Ponrepo.