Za rozpad Beatles může „náš Johnny“, já jsem jen nevydržel mlčet, oznámil McCartney

Britský hudebník Paul McCartney označil za viníka rozpadu legendárních The Beatles Johna Lennona. Jeho někdejší spoluhráč v kapele prý prostě jednoho dne přišel a oznámil, že končí. Vina za konec slavných „Brouků“ přitom bývá připisována McCartneymu, protože právě on rozchod čtveřice oznámil. Pro jiné zas padá vina na Lennona, přesněji jeho manželku Yoko Ono, která kytaristu z Beatles odvedla.

Na Lennona Paul McCartney ukázal v rozhovoru pro pořad stanice BBC Radio 4. Snažil se tak vyvrátit spekulace, že by za rozpad kapely mohl on sám. Pořad The Cultural Life se bude vysílat 23. října, o obsahu interview ale s předstihem informuje list The Guardian.

Už jsem nedovedl mlčet

McCartney tvrdí, že konec kapely byl jasnou a dohodnutou věcí už několik měsíců, ale tehdejší manažer kapely Allen Klein všechny čtyři členy požádal, aby o tom mlčeli, než uzavře několik důležitých obchodních smluv. S odstupem let basák Beatles říká, že prostě už jen jako první nevydržel mlčet, když v roce 1970 od novinářů přišla otázka, jestli kapela ještě existuje.

Beatles se rozpadli po necelých deseti letech, během nichž dobyli srdce (nejen) fanynek i světové hitparády. Dodnes jsou označováni za jednu z komerčně nejúspěšnějších kapel všech dob, jejich nahrávky se stále prodávají.

Lennon se chtěl odpoutat

McCartney by prý s Beatles dál hrál i skládal, kdyby záleželo na něm. „Já jsem ten rozpad nevyvolal. Byl to náš Johnny,“ prohlašuje. Lennon a McCartney tvořili autorský tandem, jsou podepsáni pod mnohými hity. Beatles podle McCartneyho v té době dělali velmi dobrou hudbu a bylo mu líto, že se rozešli. „Byla to moje kapela, moje práce, můj život. Chtěl jsem v tom pokračovat,“ říká.

Jenže, pokračuje McCartney, Lennon už v té době měl vztah s Yoko Ono, která ho doprovázela i na nahrávání do studia. Chtěli na sebe mít čas a Lennon měl také tendenci dělat si věci po svém. Možná i proto se chtěl odpoutat od kapely, domnívá se McCartney. Podle něho po větší volnosti toužil Lennon zřejmě i kvůli svému dětství, kdy ho vychovávala přísná teta. Své rozhodnutí opustit Beatles popsal prý tehdy jako „docela vzrušující“.

S Yoko Ono v posteli

S extravagantní umělkyní japonského původu se John Lennon seznámil na vernisáži její výstavy v roce 1966 v Londýně. O tři roky později se vzali, John kvůli Yoko Ono opustil svou první ženu Cynthii. Druhá manželka na něj měla silný vliv – pro některé v dobrém, pro jiné bohužel.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sama Ono o mnoho let později v rozhovoru pro britský deník Express například prohlásila, že jako „dračí dámu“, která zavinila rozpad Beatles i Lennonovu smrt, ji vnímal „rasistický západní svět“. „Pokud bych byla blondýna s modrýma očima, krásná štíhlá vysoká žena, tak by určitě žádné problémy nebyly. Ale pro lidi bylo příliš velkým soustem vidět svého západního hrdinu společně s asijskou ženou,“ obávala se Yoko Ono.

Založili společnou kapelu Plastic Ono Band, lépe si Lennon vedl ale na sólové dráze. Na ni ho vystřelila především deska Imagine se stejnojmennou skladbou, v níž Ono také figuruje. Spojovaly je i politické aktivity, v době války ve Vietnamu svá mírová poselství a zenovou meditaci vysílali třeba z hotelové postele v kampani Bed-in Peace. Při jedné takové mimochodem vznikla píseň Give Peace A Chance.

Bůh ti pomáhej, Paule

Že vliv Yoko Ono na „jejich“ Lennona viděl zbytek Beatles s nelibostí, potvrzuje například dopis, napsaný zřejmě zhruba rok po McCartneyho prohlášení o konci. Ten se v korespondenci řeší. Lennon v dvoustránkovém listu napsaném na psacím stoji s ručně doplněným poznámkami reaguje na údajnou kritiku, že veřejně neoznámil svůj odchod z kapely. Výčitky měly zaznít od McCartneyho manželky Lindy.

Lennon se odkazuje na dopis, který dříve obdržel a který ho podle něj donutil přemýšlet „co za bláznivou fanynku ve středním věku ho napsalo“, než si přečetl podpis. Podle serveru BBC vysvětluje, že ho bývalý manažer Allen Klein a také Paul požádali, aby o svém odchodu mlčel, protože opak by „ublížil Beatles“. V dopise – který zakončil přáním „Bůh ti pomáhej, Paule“ – kritizuje také McCartneyho a jeho ženu za to, jak jednali s ním a Yoko Ono. Psaní před pěti lety koupil v aukci anonymní sběratel z Dallasu za téměř třicet tisíc dolarů.

Yoko Ono za to nemůže (?)

Zdálo se, že napětí mezi McCartneym a Yoko Ono s ubíhajícími léty povolilo. V roce 2013 například kanál Fox News citoval Paulovo vyjádření pro anglojazyčné vysílání stanice al-Džazíra, že Yoko Ono „kapelu rozhodně nerozbila“. Prý jen Lennonovi díky své avantgardní stránce ukázala jiný pohled na věci a dodala kuráž ke změně.

Yoko Ono v roce 1995 sice nepochybovala, že „Beatles byli Johnova skupina, on byl jejím vůdcem a on jí vymyslel jméno“, zároveň ale zbývajícím třem členům kapely předala nahrávku s písněmi Free As a Bird a Real Love, které Lennon zaznamenal u sebe doma těsně před smrtí. Do té doby nechtěla jejich zveřejnění dovolit. „Usoudila jsem však nakonec, že by nebylo správné, kdybych stála v cestě návratu Beatles, a tak jsem ustoupila,“ prohlásila.

Zase pohromadě

Bez Lennona, který byl v prosinci 1980 zavražděn, to byl ovšem částečný návrat. V roce 2001 zemřel na rakovinu kytarista George Harrison. Kromě McCartneyho tak z Beatles zůstává už jen bubeník Ringo Starr. Obnovení kapely za života ještě všech čtyř členů nicméně podle Yoko Ono stejně nebylo moc reálné.

„Vzpomínám si, jak John vždycky říkával, že se Beatles nikdy nemohou vrátit, protože kdyby zase začali vystupovat společně, byl by svět zklamán pohledem na čtyři zchátralé starce,“ prohlásila v roce 1998 pro Daily Mail.

Beatles se tak pohromadě objeví jen v dokumentu Petera Jacksona. Trojdílný snímek od režiséra Hobita a Pána prstenů odvysílá Disney+ na konci listopadu.