Xénia Hoffmeisterová snídá u paní hraběnky

Praha - Snídaně u paní hraběnky, tak se jmenuje expozice výtvarnice Xénie Hoffmeisterové v pražské Výstavní síni Mánes. Výstava představuje její obrazy, asambláže a plastiky za posledních 15 let. Současně vyšla výtvarnici i knižní monografie.

„Já jsem si až tady uvědomila, když jsem věci dala k sobě, že vlastně jedno období jsem měla úplně temné, bylo to evidentně ovlivněné totalitním prostředím, ve kterém jsme žili. Je až neuvěřitelné, jak moc to na nás působilo, temnota byla tehdy jednoznačně výrazná,“ komentuje své dílo Hoffmeisterová.

Druhá část výstavy představuje práce z poslední doby. Narozdíl od období minulého režimu je pro ně charakteristická výrazná barevnost, velké formáty a hra s nejrůznějšími motivy všedního dne.

„Koupila jsem takové botičky svojí dceři, když je ošoupala, dala mi je do ateliéru, ať je natřu. Když jsem je natírala, uvědomila jsem si, jaká je to krásná plastika. Začala jsem je kreslit, pak vznikla celá série. Změnou barvy a prostředí boty nabírají úplně jiný charakter, jsou v nich zachycené základní typy žen, jako sado-maso, popelka, rafinovaná, a tak podobně,“ dodává výtvarnice.

Velkoformátová plátna doplňují asambláže a hravé plastiky z nejrůznějších materiálů a použitých domácích potřeb. Xénie Hoffmeisterová se narodila v Trenčíně, studovala v sedmdesátých letech na Střední uměleckoprůmyslové škole v Bratislavě a od roku 1981 až 1986 scénické a kostýmní výtvarnictví u profesora Oldřicha Smutného na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Od roku 2001 je členkou Spolku výtvarných umělců Mánes a od roku 2004 členkou Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Výstava v Mánesu potrvá do 31. ledna 2008.