Vymyšlení druhé sloky mi může trvat i několik let, přiznává Jakub König

Rozhovor s Jakubem Königem (zdroj: ČT24)

Jméno zpěváka, textaře a výtvarníka Jakuba Königa je spojeno se zamaskovaným zpívajícím kuchařem z projektu Kittchen, kapelou Obří broskev nebo hudebním kolektivem Zvíře jménem Podzim. Za svou tvorbu si připsal nominace i vítězství v různých tuzemských hudebních cenách. Až letos ale vydal sólovou desku, na níž se neskrývá ani za masku, ani za jiné jméno nebo kapelu. Album Hvězdy křtí na konci listopadu.

Hvězdy podle Königových slov po letech, kdy reflektoval spíše temnější stránky světa, přinášejí do jeho tvorby radostnější polohy života.

„Začal jsem zjišťovat, že nejspokojenější a nejpracovitější jsem ve chvíli, kdy se věnuju tomu, co mě skutečně baví, a že když si dovolím se do toho pustit, že mi to přináší vnitřní klid a radost z toho, co dává smysl. A ze samé radosti, že jsem klidný a uvolněný, pracuju hodně, maluju každý den a beru hudební nástroj do ruky každý den a na poměry standardního pracovníka jsem vlastně velmi výkonný,“ říká König.

Bez přepínání mezi talenty

Nahrávka Hvězdy je výsledkem rozhodnutí přestat ztrácet energii přepínáním mezi talenty. „Převyprávění všeho, co se mi stalo, do uměleckého tvaru,“ shrnul Jakub König své nadání pro tvorbu textů, hudby i výtvarné umění, jemuž se naplno začal věnovat v době pandemie.

Nové nápady se mu prý tvoří v hlavě po kouskách. „A já se pak snažím na přeskáčku vylákat jak slova, tak obrazy. Příliš na to nespěchat, což je jedna z věcí, které jsem se za ta dlouhá léta naučil. Dřív jsem byl výrazně netrpělivější a vedlo to k tomu, že jsem se zasekával, teď už vím, že to může trvat klidně několik let, než vymyslím druhou sloku,“ podotkl.

Album Hvězdy Jakuba Königa
Zdroj: Animal Music

Velkou inspirací byly pro něj prožitky spojené s holotropním dýcháním a změněnými stavy vědomí, které nasbíral během posledních deseti let. Psychedelická barevnost prosakuje skrze texty i do bookletu alba.

Obraz ke každé písni

Na desce Hvězdy je osm písní – König ke každé z nich vytvořil obraz o rozměru metr na metr. Jen k titulní skladbě Hvězdy existují malby dvě.

„Plán byl, že tahle osmidílná série by mi mohla pomoct zaplatit náklady na desku. V jednu chvíli jsem se dostal do úzkého místa, potřeboval jsem, aby se ty obrazy buď prodaly, nebo jsem to musel vzdát, a k mému velkému štěstí se stalo, že si napřed jeden člověk pořídil obraz Hvězdy a asi hodinu po něm si jiný pán koupil celou výstavu. Dohodl jsem s ním, že ten jeden obraz už je prodaný a namaluju ho znova,“ vysvětlil König.

Jako producenty ke vzniku alba přizval Petra Ostrouchova a Aid Kida, kteří se podíleli třeba na albech Řeka Lenky Dusilové nebo Za vodou kapely Dunaj. Hvězdy pokřtí na dvou koncertech, a to 28. listopadu v Brně a o den později v Praze.