Všechno bude. Češi v soutěžích filmových Varů i na Marsu

Jaké filmy budou soutěžit na festivalu v Karlových Varech? (zdroj: ČT24)

Češi budou na 53. filmovém festivalu v Karlových Varech řešit především rodinné vztahy a přátelství. Těchto témat se mimo jiné dotýkají dva tuzemské snímky vybrané do hlavní soutěže – Všechno bude Olma Omerzua a Domestik Adama Sedláka. Z nesoutěžních sekcí jistě zaujme sci-fi Benjamina Tučka o českém příspěvku ke kolonizaci Marsu. Celkem se do soutěží dostalo sedm tuzemských filmů, šest z nich koprodukovala Česká televize. Karlovarský festival ale představuje i zahraniční hrané a dokumentární snímky z letošní soutěže, Křišťálový globus si mohou odvézt filmaři z celého světa.

V hlavní soutěži  se porotu udělující Křišťálový globus pokusí zaujmout deset světových a dvě mezinárodní premiéry.

Hlavní soutěž: Teenageři, skokan a cyklista

Promítat se bude například příspěvek rumunského filmaře Radua Judeho k vyrovnání se s národními traumaty. Uvede ho pod českým názvem Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři. Vrací se také dva filmaři, kteří už byli dříve ve Varech oceněni. Ivan Tverdovský tentokrát přiveze z Ruska Skokana, Joseph Madmony zase jímavé izraelské drama Geula

Mezi tituly v hlavní soutěži se mimo jiné sešly hned tři snímky na téma dospívání: Mizející světlušky kanadského tvůrce Sébastiena Piloteho, Miriam lže od Natalie Cabralové a Otiola Estrady a teenagerů se týká i poetický Příběh lásky natočený Slovinkou Sonjou Prosencovou.

Otázka dospělosti a také rodinných a přátelských vazeb je oblíbeným tématem i jednoho ze dvou českých zástupců v hlavní soutěži – režiséra a scenáristy Olma Omerzua. Se Sonjou Prosencovou má společné mimo jiné také slovinské kořeny. Po Příliš mladé noci a Rodinném filmu divákům předloží road movie Všechno bude o klučičím přátelství a touze něco zažít. 

Z tuzemské tvorby festival zaujal ještě hraný celovečerní debut Adama Sedláka. Režisér a spoluscenárista povedeného internetového seriálu Semestr, za nějž získal dvě Ceny české filmové kritiky, se představuje klaustrofobním dramatem Domestik. Vypráví v něm o rozpadu osobnosti a také manželství jednoho vrcholového cyklisty.

Na východ od Západu: Chvilky pro ženy a muž na chatě

Do soutěže na východ od Západu, zaměřené na tituly střední a východní Evropy, se dostala punkově drzá road movie Rozkvetlé údolí od maďarského režiséra Lászlóa Czuje či snímek Amir o současném životě v Íránu, vznikl v režii Nimy Eghlimy. Přestože tyto dva příklady zmiňují mužské tvůrce, soutěž letos ovládly ženy – ženské režisérky mají na svědomí sedm snímků z dvanácti.

Chata na prodej (2018, režie: Tomáš Pavlíček)
Zdroj: CinemArt

Jednou z nich je česká režisérka Beata Parkanová. V debutu Chvilky zachycuje nástrahy rodinného života. Českou tvorbu v této kategorii zastupuje ještě Tomáš Pavlíček, i on ve své komedii Chata na prodej řeší rodinné vztahy.

Dokumenty: Mimořádné zprávy o Mosulu a prezidentech

V soutěži dokumentů se najdou tři snímky s českou stopou. Tomáš Bojar po sociálních sondách do sportovního prostředí (Dva nula a FC Roma) pozoruje tentokrát dvě zpravodajské redakce a jejich reakci na moment, kdy Miloš Zeman oznámil opětovnou kandidaturu na funkci prezidenta.

K Bojarově Mimořádné zprávě se ještě přidává nebojácné svědectví V Mosulu, v němž Jana Andert zachytila nelítostné boje v iráckém městě okupovaném Islámským státem. Česká koprodukce pomohla vzniknout také novince loni oceněného Vitalije Manského. I jeho Svědkové Putinovi se zaměřují na prezidenta, tentokrát ruského.

Mimo soutěž: Cirkus na Marsu i ve Rwandě

Češi nechybí ani v nesoutěžních sekcích. Promítat se bude sci-fi komedie Benjamina Tučka Mars. Natáčela se na americké základně, která slouží k simulaci pobytu právě na rudé planetě, do osidlování marťanského prostoru se svérázným způsobem zapojili Jiří Havelka, Tomáš Jeřábek, Petra Nesvačilová, Tereza Nvotová a Halka Třešňáková. 

Zvláštního uvedení se pak dočkají dva české dokumenty: King Skate Šimona Šafránka se vrací ke skateboardingu za doby normalizace, Cirkus Rwanda Michala Vargy pak sleduje společný projekt principála Cirku La Putyka a rwandských akrobatů.

  • 53. ročník filmového festivalu v Karlových Varech rozvine červené koberce 29. června, filmoví hosté a fanoušci po nich mohou šlapat do 7. července.