Věc Makropulos nestárne, ale šetří

Praha - Sedmnáct premiér nabídne v nové sezoně Národní divadlo. Tou nejočekávanější je Věc Makropulos v režii Roberta Wilsona se Soňou Červenou v hlavní roli. Kvůli nižšímu rozpočtu se ale bude šetřit na výpravě jednotlivých projektů, na některé se vůbec nedostane. Činohra v sezoně 2010/2011 nabídne celkem osm premiér a jeden koprodukční projekt Unie Evropských divadel Únikový východ v režii Viktorie Čermákové.

„Činoherní soubor se neobyčejně raduje ze spolupráce s režisérem Wilsonem, což je pro mne důležité hlavně v souvislosti se starší generací hereckého ansámblu,“ podotkl ředitel ND Ondřej Černý. První uvedení je naplánováno na 18. listopadu ve Stavovském divadle. Slavnostní premiéra by pak měla následovat v lednu 2011. Partnerem Červené bude v roli Jaroslava Pruse Miroslav Donutil.

Američan Wilson je jedním z nejvýraznějších divadelních tvůrců posledních 40 let. Jako originální režisér, výtvarník a designér se proslavil po celém světě. Tuzemské divadelní publikum se s ním poprvé setkalo v Národním divadle v roce 2002, kdy vytvořil inscenaci Janáčkovy opery Osud. Pro Národní divadlo nastudoval od stejného autora operu Káťa Kabanová, které měla premiéru v letošním roce.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Přes dobré umělecké výsledky minulé sezóny, vstupuje Národní divadlo do současné sezóny s omezeným rozpočtem. Muselo tak některé projekty oželit nebo přistoupit k levnější variantě. Opera například zrušila dvě plánované premiéry, scénické provedení oper Ariadna a Slavík a uvedení se nedočká ani opera Leoše Janáčka Z mrtvého domu. Světlo reflektorů oproti tomu zažije 22. dubna 2011 opera Richarda Wagnera Parsifal, která se do Národního divadla vrácí po 97 letech. Sbor a orchestr opery divadla doplní Pražský filharmonický sbor, hudebního nastudování se ujal světoznámý dirigent John Fiore, režírovat dílo bude umělecký šéf opery ND Jiří Heřman.

Činohra na Nové scéně sice uvede inscenaci Špinavé ruce Jeana-Paula Sartra, ale ve skromějších dekoracích. Premiéra v režii Ivana Rajmonta bude 3. prosince 2010. Po zdařilém uvedení Kupce benátského režisér Martin Čičvák uvede další Shakespearovo dílo Zkrocení zlé ženy. Premiéra se odehraje 10. února příštího roku v Národním divadle.

Komedii z divadelního prostředí Být či nebýt scenáristy a režiséra Ernsta Lubitsche znají diváci jako film u roku 1942. Aktuální divadelní adaptaci Nicka Whitbyho uvede 24. února 2011 Stavovské divadlo v režii Daniela Špinara.

Hra předního představitele českého dramatu 20. století Josefa Topola Konec masopustu v režii Jana Antonína Pitínského bude poprvé uvedena 26. května 2011. Příběh lásky na pozadí drsné reality kolektivizace nabídne Národní divadlo.

Ve Stavovském divadle v režii Michala Dočekala se 9. června 2011 odehraje premiéra klasické Čechovovy hry Racek. Divadlo Kolowrat nabídne lyrickou hru Smích od Lenky Lagronové. Druhou kolowratskou premiérou bude inscenace S nadějí i bez ní Tomáše Vůjtka.

Na jaře na Nové scéně ND představí koprodukční projekt Unie Evropských divadel Únikový východ, který v režii Viktorie Čermákové nabídne pohled na sousedské vztahy evropského společenství ve 21. století.

Umělecký šéf činohry ND Michal Dočekal:

„Nová sezona bude taková, aby se za ni Čapek, Shakespeare, Topol, Lubitsch, Čechov a Sartre nemuseli stydět.“