V Turnově vystavují repliku šperků pro Alžbětu II. Nevěděli jsme, jestli má propíchnuté uši, vzpomíná šperkař

Muzeum v Turnově vystavuje repliku granátových šperků, které před čtvrtstoletím zhotovil pro královnu Alžbětu II. místní šperkař Jiří Urban. A to na zakázku Brna, které šperky panovnici předalo při její oficiální návštěvě města. Urban je rovněž autorem vystavené repliky, ta se od originálu mírně odlišuje.

Na zhotovení náhrdelníku, náramku, brože a náušnic měl Jiří Urban v roce 1996 pouhý měsíc. Podle něj bylo nemyslitelné, aby se za tak krátkou dobu dalo stihnout pořídit potřebné zlato a nabrousit a navrtat kameny. „Objel jsem staré brusiče a nakoupily se ze starých zásob, i co měli po rodičích,“ prozradil.

Inspirací byl dárek od Goetheho

V designu kolekce vyšel Urban z estetiky klasicistních šperků ze začátku devatenáctého století. „Byla představa, že by se souprava mohla připodobnit ke granátové soupravě, kterou Goethe daroval Ulrice von Levetzow,“ upřesnil Urban.

Dá se odhadovat, že darovaná souprava u Alžběty II. sklidila úspěch. „Pozoruhodné je, že královna nepředala šperky svému doprovodu, ale při odjezdu z města držela etui s cennou soupravou na klíně,“ upozorňuje muzeum. Šperky ze soupravy i vynesla. Na bohoslužbu na Nový rok 2006 si do kostela na svém venkovském sídle Sandringham vzala granátovou brož.

Repliku kolekce vytvořil Urban dva roky poté, co zhotovil královskou soupravu. „Protože jsme měli firmu na granátovou výrobu, nasbírali jsme i velké kameny a ty se těžko prodávají, protože jsou drahé. Tak jsem si je skládal a napadlo mě, že si udělám rodinný šperk, ale nakonec skončil v soukromé sbírce,“ dodal Urban. Soukromá majitelka šperky na výstavu zapůjčila.

Menší ryzost zlata a prsten navíc

Autorská replika má podle kurátora muzea Miroslava Cogana hodnotu originálu. Vystavený královský set dalo muzeum pojistit na částku 2,8 milionu korun.

Od originální soupravy se nicméně druhé vyhotovení v detailech liší. Replika je montovaná ve čtrnáctikarátovém zlatě, zatímco ta pro královnu ve vyšší, osmnáctikarátové ryzosti. Kameny ani nemohly být zcela totožné, protože jde o přírodní surovinu. Královninu soupravu tvoří 920 granátů o velikosti 3,5 až šest milimetrů, zatímco v replice jich Urban použil o něco méně. Celkem 886 kusů, zato větších, čtyři až sedm milimetrů velkých, barevně vyrovnaných českých granátů.

V Turnově vystavují repliku granátových šperků pro Alžbětu II. (studio ČT24 z 21. 9.) (zdroj: ČT24)

Autorská kopie je navíc obohacena o prsten. „Nevěděli jsme velikost. Problém byl i vyřešit náušnice, nenašli jsme žádný záběr, abychom věděli, jestli má vůbec propíchnuté uši,“ zmiňuje Urban zádrhele při zhotovování původní zakázky.

Repliku královské soupravy turnovské muzeum už vystavovalo, před osmi lety na výstavě uspořádané k Urbanovým šedesátým narozeninám. „Myslím ale, že trochu zanikla na té velké výstavě, kde byly desítky a desítky šperků a objektů,“ dodal Cogan.

Turnovský zlatník a šperkař proslul především kopiemi císařských, královských nebo knížecích korun panovníků uplynulých staletí. Repliku jeho šperků pro Alžbětu II. mohou návštěvníci obdivovat do konce října.