V Praze vystoupí kanadský Cirque du Soleil

Praha - V pražské Sazka Areně dnes večer vystoupí kanadský soubor Cirque du Soleil (Sluneční cirkus), jehož představení jsou na pomezí divadla, akrobacie, koncertu a cirkusu. Skupina se řadí k takzvanému novému cirkusu a patří k nejvíce ohromujícím podívaným, které tento druh umění nabízí.

Cirque du Soleil nabízí show plnou barev, hudby, ohňostrojů a velkorysých kostýmů. Vstupenky na jediné představení v Praze budou podle pořadatelů v prodeji ještě před představením.

Divadelní žánr zvaný nový cirkus spojuje pohybové umění, pouliční divadlo, tanec, hudbu, loutkové divadlo a cirkus - ovšem bez drezúrovaných zvířat. Vznikl ve Francii a odtamtud do Česka také přijelo již několik jeho představitelů.

Skupinu Cirque du Soleil založili v roce 1984 bývalí pouliční umělci Guy Laliberté a Daniel Gauthier. Cirkus se skládá z několika trvale usídlených souborů a dalších cestujících po světě. Skupina je držitelem mnoha cen, Guy Laliberté získal počátkem června v Monte Carlu ocenění Světový podnikatel roku 2007.

Do Prahy přivážejí představení Delirium, které současně na různých místech hrají čtyři produkce. Původně plánovali uvést tři představení, nakonec se odehraje jediné.