V Gagarinově ulici brojí proti globalizaci násilím i humorem

Komorní scéna Aréna nastudovala Gagarinovu ulici (zdroj: ČT24)

Jeviště Komorní scény Arena se změnilo v zákoutí velké tovární haly, kde se chystá revoluce. Nechybí násilí a cynický humor. Ostravské divadlo nastudovalo hru skotského dramatika Gregoryho Burkeho Gagarinova ulice. Autor vycházel z vlastních zážitků a k názvu ho inspirovala skutečná ulice v jedné skotské vesnici.

Gagarinova ulice měla světovou premiéru ve Skotsku v roce 2001. Skutečnou ulici tohoto názvu musí zájemci hledat v hornické vesnici Lumphinnans. „Levicové myšlení v té lokalitě je velmi silné. Mají ulici na počest prvního sovětského člověka, který letěl do vesmíru a hrdiny Sovětského svazu,“ upřesnil režisér ostravské inscenace Ivan Krejčí.

Reálný základ má i samotný příběh. Burke čerpal ze svých vlastních zážitků. Po studiu ekonomie střídal různá zaměstnání. Nejhorší zkušeností pro něj byla práce v továrně na výrobu počítačových součástek.

Jak porozumět tomu, co se tady děje

A právě do podobné továrny situoval děj své hry, která si vystačí se čtyřmi muži. Dva dělníci se rozhodnou unést manažera nadnárodní společnosti, která podnik vlastní. K akci se připlete ještě zaměstnanec bezpečnostní služby. Popravou manažera chtějí únosci vyvolat povstání s cílem svrhnout „nadnárodní globalizační panstvo“. „Celé dějiny ukazují, že násilí není úplně řešením,“ podotýká režisér.

Z hry Gagarinova ulice
Zdroj: Komorní scéna Aréna/Roman Polášek

Pečlivě připravený plán dostává trhliny, i když se ho nakonec i tak podaří uskutečnit. Jenže hrdinové zajdou mnohem dále, než původně chtěli. „Svět se někam valí bez ohledu na nás a moje oblíbené celoživotní téma je, jak porozumět tomu, o co tady jde, a najít si v tom svoje místo. Ne každému se to povede,“ obává se Krejčí.

Přestože hra se zabývá otázkou, jestli lze ospravedlnit násilí páchané z politických důvodů, inscenátoři očekávají, že diváci se budou dobře bavit. Burke se totiž nad stavem světa zamýšlí s cynickým humorem.

Pravděpodobně by ho pobavilo i to, že v Ostravě, kde jeho hru uvedou, mají náměstí Jurije Gagarina. Komorní scéna Aréna leží přímo přes řeku.