V Brně vystavují poklad Inků. Ve vitrínách odolných jako trezory

Zlatý poklad z říše Inků je možné si prohlédnout na brněnském výstavišti, spolu s dalšími originálními cennostmi, které se dochovaly po kolonizaci Jižní Ameriky. Šperky a rituální předměty mají hodnotu desítek milionů dolarů. Vzácné výtvory předkolumbovských civilizací jsou vypůjčené z muzea v Peru. Část exponátů zapůjčily také Národní muzeum nebo Moravské zemské muzeum v Brně.

Ve vitrínách, odolných podle organizátorů jako trezory, se odráží například koruny, náhrdelníky nebo náušnice, které před dvěma tisíci lety zdobily vládnoucí Inky. „Je to jako kdybychom předváděli nejméně patery české korunovační klenoty,“ upozorňuje mluvčí Květa Havelková z pořádající JVS Group.

Nasazení koruny nebylo pro Inky jen symbolem moci. „Věřili tomu, že tak komunikují se svými předky, možná dokonce se samotnými slunečními bohy,“ vysvětluje mluvčí. Božstvům přinášeli často lidské oběti, obřadními noži, které jsou také součástí výstavy, stejně jako posmrtné masky, jež naopak slibovaly naději v nový začátek. 

„Pokládala se na tvář mrtvému vládci, má podobu dávného boha Nyalampa, který se po své smrti změnil v ptáka a odletěl. Věřili tomu, že i vládce skrytý pod zlatou maskou možná odletí do nějakého příštího života,“ popisuje Havelková jeden z vystavených pokladů.

V Brně vystavují poklad Inků (zdroj: ČT24)

Hluboký duchovní význam měly pro civilizaci Inků i další předměty, které brněnské výstaviště představuje. Například zlatý vak ve tvaru kočkovité šelmy, zřejmě pumy, sloužil k ukládání lístků koky při náboženských obřadech. Puma je totiž symbol ohnivé energie a společné žvýkání koky dodnes výrazem přátelství.

Vzácné šperky s drahokamy a další cennosti z peruánských hor se podařilo před španělskými kolonizátory ukrýt jen v chrámech nebo hrobkách. Zbytek pokladu dobyvatelé podle organizátorů roztavili a na lodích odvezli do Evropy.

Poutavou historii Inků a dalších jihoamerických civilizací vypráví výstava do konce ledna příštího roku.