Trvalé bydliště venkov: Nový cyklus ČT zamíří na pole i do drůbežáren

ČT uvádí nový dokumentární cyklus Trvalé bydliště venkov (zdroj: ČT24)

Česká televize začíná vysílat nový dokumentární cyklus Trvalé bydliště venkov. Představí život na vesnici i práci v zemědělství. Autorem cyklu je režisér David Slabý a diváky provede herec Otakar Brousek. První díl startuje už v pátek 6. září na ČT2.

Oba tvůrci už pro ČT natočili cyklus Cestou za chutěmi, který se zabýval potravinami. „Letos jsme se rozhodli podívat na to, jaké jsou příběhy lidí, kteří potraviny vyrábí. V každém díle se snažíme ukázat příběh lidí, kteří se rozhodli žít na venkově, kteří tam pracují, hospodaří a snaží se nějakým způsobem i své okolí pozitivně ovlivňovat,“ uvedl ve Studiu 6 David Slabý.

První díl má podtitul Kočující včely. „Rodina Cihlářů, která restituovala šíleně zdevastovaný objekt – selské stavení u Odoleny Vody. Dali to dohromady a přemýšleli, čím se živit. Zkoušeli všechno možné od živočišné výroby přes rostlinnou výrobu, až si někdo vzpomněl, že měl dědeček kdysi včelstva. Tak to zkusili se včelami – teď mají asi dva tisíce včelstev,“ popisoval Otakar Brousek příběh rodiny z prvního dílu. 

Další části pak diváky zavedou třeba na jahodovou farmu nebo mezi slepice. „Dost často jsou ty příběhy podobné. Rodiny těch lidí to dělaly po generace, v 50. letech ale o majetky přišly, takže ta mladší generace už vůbec v zemědělství nedělala. A na začátku 90. let byli postaveni před otázku: vrátit se na venkov, vrátit se do zemědělství a zkusit se tím znovu živit, nebo zůstat ve městech u těch svých povolání,“ doplnil režisér.

Cyklus Trvalé bydliště venkov se zaměřil právě na rodiny, které se rozhodly v tradici pokračovat. Vedle malých farem tvůrci zpovídali i zemědělce podnikající ve velkém. „Ti lidé na venkově žijí, jsou tam šťastní, vydělávají hezké peníze, a to vše v krásné poměrně čisté přírodě. Jedním z cílů bylo i ukázat, že práce v zemědělství je něco, za co není potřeba se vůbec stydět,“ dodává David Slabý.