Troška chce bavit. Pomůže mu dopis venkovské drbny

Praha - Dalším projektem Zdeňka Trošky bude opět komedie - koncem května začne v jižních Čechách natáčet komediální snímek z venkovského prostředí Babovřesky aneb Z dopisu venkovské drbny. V kinech se film objeví na jaře 2013.

„V lehkém nadhledu a komediální nadsázce budou diváci sledovat vršící se řadu až neuvěřitelných souher náhod a nedorozumění, které zamotají hlavu hlavním aktérům příběhu v obci kdesi u Budějic,“ slibuje filmař, jehož snímek bude už jeho jedenadvacátým v pořadí a devátým z žánru komedie.

V příběhu prý nechybí láska, žárlivost, závist, intriky a spousta humorných okamžiků, v nichž se někteří poznají. Podtitul „z dopisu venkovské drbny“ napovídá, že na scénu vstoupí místní ženy v čele s „jakousi Horáčkovou, univerzální drbnou“, která pracuje na obecním úřadě a sedá v kostele v první lavici. „O všem ví, od všeho má klíče, všude byla dvakrát - a osobuje si právo do všeho zasahovat a mluvit,“ popsal ji více režisér. Do vísky přijede nový farář. Zbožné ženy čekají starého pána, ale z auta vyskočí mladý kluk, sotva třicetiletý. 

Svérázné vesnické postavičky ztvárnili Lukáš Langmajer, Jana Synková, Veronika Žilková, Lucie Plekancová Vondráčková, Pavel Kikinčuk a Martin Kraus. Ve vedlejších rolích se objeví Miroslav Noga, Jiří Pecha, Lubomír Kostelka a Norbert Lichý.

Na komediální projekt se Troška těší. „Lidé už mají dost všech těch krváků a hororů. V kině se chtějí bavit,“ poznamenal.

Pro natáčení si štáb vybral vesničky ve stylu selského baroka - Netolice, Pištín, Záboří a Dobčice. „Vesnička s fiktivním názvem Babovřesky vznikla totiž přesmyčkou obce Žabovřesky, kde můj asistent a spoluautor scénáře Marek Kališ bydlí se svou rodinou. Nechybí například místní drbna přezdívaná Božena Němcová i další reálná jména, která jsem tak trochu přenesl do děje,“ prozradil Troška.