Trojúhelníku můžou do UNESCO pomoci evropské lázně

Karlovy Vary - Vstup západočeského lázeňského trojúhelníku na seznam památek UNESCO bude mít větší šanci, pokud půjde o sériovou žádost více evropských lázní. Na konferenci odborníků, kteří mají stanovit základní kritéria pro společný vstup evropských lázní na seznam světových památek, to  uvedla náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková.

Počet památek na seznamu UNESCO se blíží tisíci. Největší podíl tvoří památky z Evropy. To je podle Matouškové důvod, proč bude zápis dalších evropských památek stále těžší. Společný postup lázeňských evropských měst by tak měl větší šanci, míní Matoušková.

Západočeský trojúhelník, tvořený Karlovými Vary, Mariánskými Lázněmi a Františkovými Lázněmi, chce ale ve společné přípravě hrát vůdčí roli, řekl dnes primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA). Aby ale bylo reálné zpracovat nutné dokumenty pro žádost o zápis, bude třeba stanovit kritéria pro města a lázeňské oblasti, jež se k iniciativě budou chtít připojit.

Právě o tom jednají ve Varech experti z řad památkářů a dalších specialistů. „Na dnešní odbornou konferenci by v červnu měla navázat konference politických zástupců lázeňských měst,“ doplnil Kulhánek.

I když na stanovení konečného seznamu měst, která by se měla o zápis na seznam památek UNESCO ucházet, je podle účastníků konference ještě brzy, společně už na toto téma jednalo několik měst - německý Baden-Baden, francouzské Vichy, belgické Spa, italské Monte Catiny či Baden u Vídně.

Mariánské lázně
Zdroj: ČT24/Stránky Mariánských lázní