Trainspotting neskončil. Spisovatel Irvine Welsh v Praze vyrazil do Dejvického divadla

Irvine Welsh v Praze vyrazil do Dejvického divadla (zdroj: ČT24)

Na pražský Festival spisovatelů dorazil Irvine Welsh. Skotský romanopisec spěchal hned po příletu na večerní představení Dejvického divadla. Hra Ucpanej systém podle jeho povídkové knihy Acid House patří k nejúspěšnějším kusům souboru a Welsh hru viděl poprvé.

Úspěchem beznadějně vyprodaného představení byl velmi potěšen. Příběh o Bohu, který žije se spodinou, má podle něj úspěch, protože zrcadlí bláznivý svět. „Když se podíváte na politiky, kteří jsou u moci a vládnou světu, tak si říkáte, že už to nemůže být šílenější, ale ono se to nakonec stane. Takže čím šílenější věci se odehrávají na jevišti, tím více to rezonuje se skutečností, kterou žijeme,“ uvažuje Welsh.

„Musím říct, že to provedení bylo úžasné. Herci byli fantastičtí. České to bylo trochu, něco ze svého ducha jste tam dali, zároveň jsem v tom viděl hodně skotského ve způsobu, jakým jste ztvárnili postavy a děj,“ hodnotil představení na besedě s diváky.

Umělec na ostří nože

Welshovi právě vychází nový román Kalhoty mrtvých chlápků (Dead Men's Trousers). V češtině mu pak nedávno vyšel román Umělec na ostří nože (The Blade Artist). V obou knihách rozvíjí další osudy hrdinů Trainspottingu.

Román Kalhoty mrtvých chlápků je už pátý v jeho trainspottingovské řadě. Welsh říká, že to bude závěrečná část. Trainspotting, vydaný v roce 1993, je surovou černou komedií o heroinové závislosti v edinburghské dělnické třídě. Prodalo se ho přes jeden milion výtisků jen ve Spojeném království a údajně je to nejkradenější kniha v britské vydavatelské historii, uvádí webová stránka festivalu.

Kniha se stala krátce po svém vzniku globálním bestsellerem a zakrátko vzniklo v režii Dannyho Boyla její neméně slavné filmové zpracování s Ewanem McGregorem v hlavní roli feťáka Marka Rentona. Příběh je utvářen pomocí jednotlivých, částečně na sebe navazujících, povídek.

Trainspotting se stal pro mnohé symbolem nálady 90. let. Román rychle odsýpá, šokuje, je psán hrubým, fonetickým slangem. V románu je silný autobiografický prvek, úvodní příběh je zasazen do Leithu, edinburghské přístavní čtvrti, kde se Welsh narodil matce servírce a otci dělníkovi v docích. Bylo mu něco přes 20 let, když se stal závislým na heroinu. Životy postav jsou do značné míry odrazem jeho samého.

Welshovu popularitu dokládá překlad jeho děl do mnoha jazyků a neutuchající zájem filmových tvůrců. Vedle románů napsal i několik divadelních her. V dubnu 2003 navštívil pražský festival spisovatelů, který byl věnován památce amerického spisovatele Williama Burroughse, ke kterému je Welsh často přirovnáván.

Živé zlo

Nyní se Welsh po 15 letech vrací, v Praze stráví celkem čtyři dny a bude hlavním hostem letošní přehlídky. Kromě návštěvy Dejvického divadla ho čeká páteční autorský večer, sobotní autogramiáda nebo taktéž sobotní diskuzní večer, kde Welsche doplní spisovatel a esejista Mark Slouka a nositel Pulitzerovy ceny Colson Whitehead, který se zabývá zlem páchaným na černých otrocích na amerických plantážích.

Motto 28. ročníku Festivalu spisovatelů totiž zní Live Evil, tedy Živé zlo. Mezi další hosty přehlídky patří česká spisovatelka Iva Pekárková nebo indická autorka Kiran Desaiová, která získala za román Dědictví ztráty Man Bookerovu cenu. Je dcerou slavné spisovatelky Anity Desaiové.

Festival se koná do pondělí 8. října v prostorách Senátu, Amerického centra nebo Kláštera svaté Anežky české. Vybrané diskuze a autorská čtení lze sledovat v přímém přenosu na webu ČT.