To se nedá popsat, to musíte zažít, vzkazuje Tanec Praha a zahajuje hlavní program

V pražském divadle Ponec začne ve středu večer hlavní část 35. ročníku festivalu současného tance a pohybového divadla Tanec Praha. Se světovou premiérou svého nového představení se na přehlídku vrátí italská choreografka Silvie Gribaudi, která patří k oblíbeným hostům festivalu. V inscenaci Grand Jeté si spolu s italským tanečním souborem MM Contemporary Dance Company klade s nadsázkou otázku, kde vlastně končí balet.

Grand Jeté znamená v překladu Vrcholný skok, je to v klasickém baletu velký skok z jedné nohy na druhou, nohy jsou při něm napnuté, ve výskoku se překříží a při tom se celý trup otočí o 180 stupňů. Grand jeté v klasickém baletu patří často k finále. Stejnojmenné představení jím však nekončí, nýbrž jej pojímá jako zdroj pro nový začátek.

Jubilejní ročník mezinárodního festivalu nabídne divákům do 28. června návrat některých dalších umělců, kteří už v Praze hostovali, i nové tvůrce, kteří na přehlídce ještě nevystupovali. Podtitul festivalu zní: „To se nedá popsat, to musíte zažít“.

Mezi velkými jmény, která Tanec Praha přivítá, bude poprvé Jan Martens, slavná postava vlámské konceptuální scény. Jeho sedmnáct performerů ve věku 18 až 71 let 19. června stane na jevišti pražského Divadla Hybernia. Inscenace je podle pořadatelů zdrojem naděje a nakažlivé energie – nejen díky grandióznímu finále, které diváky nenechá sedět v klidu.

Míří se i do regionů

„Letošní ročník je nabitý jmény, která nejsou samozřejmostí. Jsou umělci, s nimiž jednáme řadu let, a mám radost, že se letos sejdou takové hvězdy jako Jan Martens, Peeping Tom nebo Yasmeen Godderi a zároveň se sem vrací skvělí umělci typu Silvia Gribaudi, Oona Doherty či Flávia Tápias,“ sděluje Yvona Kreuzmannová, zakladatelka a ředitelka Tance Praha. Hosté festivalu podle ní zapojují i místní performery.

Například brazilské tanečníky s umělci z Čech a Ukrajiny spojí brazilská choreografka Flávia Tápias v inscenaci Rotas Afora. Výsledek jejich setkání ve formě site-specific projektu, který se odehrává ve veřejných prostorech, bude kromě Prahy k vidění v Broumově, Brně, Českých Budějovicích a Liberci. 

Pražskou část zakončí 27. června vlámský soubor Peeping Tom, který se na festival vrátí po deseti letech. Kromě Prahy festival zavítá do 25 měst a obcí v Česku. Stejně jako loni je i letos na programu sekce Focus Ukraine zaměřená na ukrajinské tvůrce.