Strávil tu čtvrt století, teď bude z Chaplinova domu jeho muzeum

Ženeva - Ve Švýcarsku vzniká muzeum Charlieho Chaplina. Legendárního herce připomene expozice přímo v domě, kde strávil posledních 25 let života. Po odchodu ze Spojených státu, ke kterému byl přinucen kvůli svým levicovým názorům, se usídlil ve frankofonní části země u jezera Lemán.

Charlie Chaplin se narodil v chudých poměrech v roce 1889 na předměstí Londýna. Právě sociální rozměr Chaplinových filmů chce muzeum zdůraznit nejvíce. „Vedle jeho filmového génia chce muzeum ukázat taky jeho odkaz. Jeho dílo je zábavné, ale taky hluboké. Chaplin byl velký humanista. I jeho filmy měly výrazný sociální rozměr,“ uvedl kreativní vedoucí The Modern Times Museum Ives Durand.

Velkou kariéru ale udělal Chaplin až v Americe, kde natočil své nejslavnější filmy a vydělával miliony dolarů. V padesátých letech, uprostřed studené války, pak odtud musel kvůli svým levicovým názorům odcestovat. A uchýlil se právě do Švýcarska, kde koupil dům s rozlehlou zahradou.

Jeho potomci v domě střídavě pobývali až do roku 2008, potom ho rodina prodala soukromé firmě, která se tu rozhodla vybudovat muzeum hercova odkazu. Zachová většinu původního nábytku a vybavení, zároveň ale použije i moderní technologie. „Na tomto panství chceme ukázat jeho život z pohledu jeho rodiny, chceme zůstat maximálně věrní jejímu příběhu. V zahradě pak vybudujeme moderní a velmi interaktivní studio 'Chaplinův svět,'“ uvedl člen přípravné komise Chaplinova muzea Philippe Meylan.

Vznik muzea se zájmem sleduje i jeho vnučka Laura, která dodnes žije částečně v Anglii a právě ve Švýcarsku. „Ke konci života se obával, že se na něho zapomene. To ho trápilo, protože velmi tvrdě pracoval na tom, aby lidem předal své myšlenky. A ty jsou dodnes neuvěřitelně aktuální. Myslím, že by byl muzeem nadšený,“ uvedla. Laura aktuálně dohlíží na přípravu stálé výstavy o svém dědečkovi v místním muzeu umění. Jeho vlastní muzeum se má otevřít v létě 2015.

Ve Švýcarsku vzniká muzeum Charlieho Chaplina. (zdroj: ČT24)