Sága rodu Marxů zjišťuje, jestli máme ještě snít o lepším světě

Divadlo Husa na provázku uvádí Ságu rodu Marxů (zdroj: ČT24)

Jednoho z nejkontroverznějších a zároveň nejvlivnějších myslitelů moderní doby Karla Marxe přivádí na jeviště brněnské Divadlo Husa na provázku. V nové inscenaci Sága rodu Marxů vycházel režisér Jan Mikulášek ze stejnojmenného románu španělského autora Juana Goytisola.

Karl Marx nepřestává ve společnosti vyvolávat rozporuplné emoce. „Nám připadá, že se i sto padesát let po smrti stává pro jedny magickou formulkou, jíž se zaklínají, pro druhé naopak se jeho jméno stává nadávkou, jíž označují ostatní,“ podotýká dramaturg a spoluautor inscenace Martin Sládeček.

Těchto momentů využilo i Divadlo Husa na Provázku a v inscenaci připomnělo kontroverzní událost, kdy v roce 2018 odhalili tomuto teoretikovi dělnického hnutí v rodném Trevíru sochu. Tu městu darovala Čína.

„To, že se k Marxovi vracíme, dává velký smysl, protože my sice tady v Evropě a v Česku se máme velmi dobře, ale polovina světového bohatství je v rukou pár lidí, tak není divu, že zrovna Marx rezonuje,“ míní představitel Karla Marxe Dalibor Buš.

Dopad jednoho člověka


Německý filozof usiloval o lepší a spravedlivější svět, a nepřímo tak zavinil spoustu křivd a utrpení. Na jeho učení komunisté vybudovali totalitní režimy dvacátého století. „Fascinuje nás, jak obrovský dopad mohou mít teoretické úvahy jednoho jediného člověka na osudy celých národů, životy stovek milionů lidí. Zajímá nás, kdo se vlastně skrývá pod obrovskými nánosy různých interpretací a dezinterpretací, zkreslených představ, mýtů a lží,“ uvedl režisér Jan Mikulášek.

Sága rodu Marxů
Zdroj: ČTK/Monika Hlaváčová

Provázek ale Karla Marxe v inscenaci nesoudí. Jen se ptá, zda lidé po tolika tragických zkušenostech ještě vůbec mají snít o lepší a spravedlivější společnosti, nebo zda je na místě skepse k idealistickým myšlenkám. „Současně se objevuje otázka, jestli člověk může domyslet následky všech svých činů, a odpověď je docela jasná: to asi nemůže,“ zamýšlí se Buš.

Tvůrci se ptali i veřejnosti v brněnských ulicích, co si v souvislosti s Karlem Marxem vybaví. V inscenaci zazní hlasy některých oslovených. V premiéře začne Divadlo Husa na provázku Ságu rodu Marxů vyprávět 17. května.