Rock for People svedl na jedno pódium hvězdy metalu, rocku i rapu a představil i duševní očistu

Největší ročník v historii Rock for People skončil. Ten letošní, v pořadí již sedmadvacátý, nalákal do hradeckého Parku 360 na sedmatřicet tisíc fanoušků všech věkových kategorií. Na ranveji hradeckého letiště se tak po roce opět tyčila gigantická stage „Fat Lady“, která je jedním z největších pódií v Evropě a už loni posunula technické limity. Areál byl koncipován až pro 40 tisíc návštěvníků a kromě 130 koncertů, včetně takových hvězd, jako Slipknot, Machine Gun Kelly či The 1975, nabídl i doprovodný program a vizuální zpracování prostoru.

Ač se to po loňském line-upu, jehož hlavními tahouny byli američtí punk rockeři Green Day, zdálo prakticky nemožné, letos se organizátorům povedlo posunout laťku ještě o malý kousek výš. Nejen, že přivezli jednu z největších rockových kapel současnosti Muse s jejich show nebo zejména pro mladé publikum zajímavé čerstvé držitele Brit Awards The 1975, ale jako vůbec prvním v Česku se jim podařilo dostat na venkovní stage metalové velikány Slipknot, které navíc na pódiu vystřídal „odvěký rival“ a nynější fenomén hudební scény Machine Gun Kelly.

Festival má sice slovo „rock“ přímo ve svém názvu, zakládá si ale na tom, že je multižánrový. Svým věrným návštěvníkům se tak snaží rok co rok dovézt pestrou paletu hudebníků od různých odnoží rocku přes metal až po country nebo vážnou hudbu a kromě velkých jmen dát prostor i méně známým interpretům. 

Den první: metal, metal a zase metal

Brány festivalu se návštěvníkům otevřely přesně úderem poledne. Jelikož byla jeho část se zázemím kempů pro nedočkavce otevřena už od předešlého dne, ještě před jeho otevřením se před vstupem vytvořily dlouhé fronty nedočkavých fanoušků, které neodradilo ani perné slunce. 

První den festivalu se nesl především na vlnách metalu. Odstartovali jej hardcoroví Stray From The Path spolu s pražskou partičkou TH!S. První velkou hvězdou, která se představila návštěvníkům na hlavním pódiu, byl současný deathcorový fenomén z New Jersey Lorna Shore, jejichž skvělou energickou show ale trochu utopil problém se zvukem. 

Během dne se na pódiích vystřídali postupně slovenští showmani Horkýže Slíže, metalcoroví I Prevail, kalifornští punkrockeři Destroy Boys, levičáci Anti-Flag, alternativní Demob Happy, plzeňští Shogun TokugawaThe Foxies či hudební uskupení fyield vycházející z interdisciplinárního projektu Krajiny budoucnosti. V podvečer si vystoupením na hlavní stagi publikum podmanili metalcoroví Architects, na menších pódiích se pak vystřídali energičtí punkrockeři z Kanady Simple Plan, kteří mají v Česku poměrně slušnou fanouškovskou základnu, s australskými Polaris

Z doprovodného programu se návštěvníci mohli těšit třeba na populární AZ-kvíz s Alešem Zbořilem, kterého se jim dostalo i každý následující den, nebo hokejové mistrovství světa očima komentátorů ČT sport Roberta Záruby, Michala Dusíka a Davida Pospíšila. 

Headlinerem prvního večera byli američtí metalisté Slipknot, kteří se českému publiku vůbec poprvé v historii představili pod širým nebem. Předvedli show hodnou hvězd největšího formátu, ač byli ochuzeni o dva členy, včetně momentálně jediného zakládajícího člena Shawna Crahana alias Clowna, který se vrátil do Států pečovat o nemocnou manželku, či omezeni hlasovou indispozicí frontmana Coreyho Taylora.

Alessandro Venturella o koncertě Slipknot (zdroj: ČT24)

V našlapaném setlistu nechyběly pecky jako The Blister Exists, Psychosocial, The Heretic Anthem, Wait and Bleed nebo People = Shit. Z poslední studiovky zazněly dvě skladby v podobě The Dying Song (Time to Sing) a Yen a vzácně byla zařazena i balada Snuff. Ohnivou show zakončily vypalovačky Duality a již tradiční „jumpdafu*kup“ Spit It Out.

Kdo neměl dost ani po této náloži, mohl si vychutnat ještě vystoupení indických folkmetalistů Bloodywood nebo zpěvačky Taylor Acorn.

Den druhý: Světelné obrazce na obloze, temný rituál i ředitel s kytarou

Pátek odstartovali brněnští Liquid Jesus, jež byli jednou z kapel, které na festival dostala hlasovací soutěž fanoušků Rock for People Talents 2023. „Mega jsme si celý festival užili. Potkali jsme spoustu známých tváří a poznali nové, skvělé lidi a navázali nová přátelství. Byl to pro nás skvělý zážitek a rádi se znovu vrátíme,“ svěřil se bubeník kapely Adam „Žili“ Žilinský a dodal, že největší dík za tento zážitek patří kromě pořadatelů hlavně Bukinovi, přátelům a fanouškům. Na menší stagi se pak ještě vystřídaly kapely jako Eversame, čeští thrash-death metalisté Horrible Creatures, skotští Cold Years nebo novozélandská rodačka Kelsy Karter.

Na větších pódiích pak hodinu po poledni napumpoval nedočkavé návštěvníky energií koncert dalších představitelů české scény, tentokrát v podobě pražských „šílenců“ Hentai Corporation. Souběžně s nimi se fanouškům představila Prague Philharmonia, která se na festival vrátila po čtyřech letech. Během dne se pak návštěvníci mohli těšit taktéž z vystoupení pražských indie pop-rockerů Silver Spoons nebo kanadské zpěvačky a skladatelky LØLØ.

Již skoro tradičně nechyběla ani legendární pražská vypsaná fiXa, se kterou si střihl vystoupení i ředitel festivalu Michal Thomes, nejednoho fanouška jistě potěšila i zpěvačka Upsahl, ve večerních hodinách se pak představili skotští Vistas, zpěvák, skladatel a rapper Call Me Karizma, jehož vystoupení si nenechal pro změnu ujít třeba ředitel České televize Petr Dvořák, modrovlasá popová provokatérka Ashnikko, z ulic jižního Yorkshiru dorazili The Reytons, z Plzně pro změnu SEVERALS, američtí heavymetalisté Cane Hill nebo miláčci publika Palaye Royale

Na hlavní stagi se pak během dne postupně vystřídali punkoví Set It Off, pro něž to bylo před českým publikem vystoupení premiérové. Svižnou show oživila například i hra na saxofon. Taktéž poprvé se na české scéně představil i americký hudebník Mod Sun.

Prvním vrcholem dne mělo být energické vystoupení amerických Hollywood Undead. Jejich show však poněkud zastínila blamáž, kdy se na výzvu kapely, kdo si s nimi zahraje, přihlásil fanoušek, který však po přelezení zábran zmizel kdesi v útrobách, a místo něj se s kytarou na pódiu zjevila blonďatá slečna, ze které se – jak se později ukázalo – vyklubala kytaristka MGK.

Dalšími z řady účinkujících hvězd byli kanadští punkrockeři Billy Talent, kteří se na festival vrátili po deseti letech. Ti kromě řady osvědčených hitů, jakými byly například Fallen Leaves, Try Honesty nebo Rusted From The Rain, sáhli i do soudku novějších a méně hraných skladeb. 

Hlavním headlinerem pátečního večera byl Colson Baker alias Machine Gun Kelly (MGK), před jehož vystoupením pořadatelé nachystali návštěvníkům navíc i světelnou podívanou. Na osmdesát dronů vytvořilo na obloze obrazce a animace v až šestnácti milionech barev. Americký muzikant z clevelandského Ohia balancuje na hranici rapu a pop-punku a v českých končinách koncertuje celkem pravidelně. 

Úplný závěr večera pak patřil britskému fenoménu Sleep Token, jehož vystoupení se těžko popisuje, jelikož je založeno především na osobním prožitku. Fanoušci se o tom mohou na vlastní smysly přesvědčit na nadcházejícím samostatném koncertě v pražském Divadle Archa. 

Milovníci artu si na českotelevizní stagi v průběhu dne mohli užít dokument k padesátiletému výročí Kuřete v hodinkách během Flamengo Reunion Session, Historky z Tinderu v podání Lucie Macháčkové a Lukáše Hejlíka, zatančit si s Adrianou Maškovou a Dominikem Vodičkou ve stylu StarDance, pobavit se při Stand-up Comedy nebo se seznámit s Mužem z Malty.

Den třetí: Performance jako součást sebereflexe

Sobotu načali Mr. Moss s Readymade Backsliders následovaní slovenskými From Our Hands či akustickou čtyřčlennou partou The Scratch. Otěže po nich převzali punkeři z Filadelfie The Menzingers, pražští I Love You Honey Bunny, Brando's Eyes a metaloví HERIOT. Odpoledne pak patřilo vystoupením rockových The Hunna, nu-metalovým zástupcům české scény Cocotte Minute či metalcorovým InVisions. Podvečerní příjemnou kytarovku obstarali Picture This, svižnější metalcore pak pro změnu LANDMVRKS. Večer už pak patřil nizozemské čtveřici Banji či zpěvačce Alice Merton, rapperu MC Geyovi, japonským Paledusk nebo industriálním postmetalistům Monsters & Motherships.

Vrcholem menších stagí bylo vystoupení britských metalcoristů While She Sleeps, jejichž frontman Lawrence „Loz“ Taylor vedl srdečnou interakci s publikem a již tradičně si neodpustil ani obvyklý skok do davu přímo z jedné z věží. Jako zpestření při skladbě Silence Speaks, kterou kapela nahrála spolu s frontmanem Bring Me To Horizon, pak vokál Oliho Sykese zastoupil zpěvák již vystoupivších LANDMVRKS.

Na hlavním pódiu se během dne vystřídala německá indie partička Giant Rooks s již českou kapelou Wohnout následovaná americkými žánry mixujícími X Ambassadors v čele s bratry Samem a Caseym Harrisovými. 

První velkou hvězdou večera byla kalifornská čtyřka Papa Roach, jejíž kariéra už trvá bezmála třicet let. Charismatický frontman Jacoby Shaddix si během vystoupení postěžoval, že mu chybí žena, a svými četnými vtípky bavil publikum. Přátelské a komunikativní vystoupení okořenily hity jako Last Resort, Scars nebo Broken Home. Jako poctu zesnulému frontmanovi The Prodigy Keithu Flintovi pak kapela zařadila do setlistu i jejich veleúspěšnou skladbu Firestarter.

Z Britských ostrovů docestoval headliner sobotního večera, oceňovaní The 1975. Zařazení poměrně málo známé kapely mezi hlavní hvězdy zaskočilo nejednoho návštěvníka. Podle množství osazenstva v publiku však zvědavost zvítězila a mnohé nejspíš nástup The 1975 na pódium soudě dle reakcí notně překvapil. Zpěvák Matty Healy se totiž na scénu dostavil v lékařském plášti, motaje se s flaškou vína v ruce jedné a cigaretou v druhé. Celé představení však, jak se ukázalo, bylo pouhou součástí show. Sám Healy se totiž nedávno nechal slyšet, že sám sebe rád úmyslně zesměšňuje a celá performance je součástí jeho sebereflexe a duševní očisty. 

Na závěr večera ještě vystoupili energičtí punkrockoví siláci Punk Rock Factory, kteří se specializují na covery známých hitů, takže fanoušci mohli slyšet třeba úvodní skladbu z Power Rangers nebo populárních Pokémonů v poněkud nezvyklém aranžmá. Jednu skladbu si s nimi s chutí zazpíval i frontman Papa Roach. Emocemi nabitý koncert představil Kid Brunswick, který to i přes svůj nízký věk neměl v životě úplně jednoduché a veškeré své životní zkušenosti a intimní trable přetavil a vložil do hudby. Punkovou diskotékou pak zakončili den KLUCI ze statku u Broumova.

Na ČT art mohli diváci během dne zhlédnout dokument o Královi tří akordů Ivanu Královi, poslechnout si o válečném zpravodajství očima zahraničních zpravodajů České televize Jakuba Szántó a Davida Miřejovského, zajít si na představení divadla Krev, láska a rétorika nebo queer umělců PiNKBUS či Lazy Habits. 

Den čtvrtý: Circle pit na filharmonii a velkolepá výpravná show Muse

Poslední den festivalu odstartovali ještě před polednem Mean Daddies, na něž navázali pop punkeři ze Sydney Stand Atlantic. Ve stejný čas pak proběhlo vystoupení pro milovníky vážné hudby v podání Filharmonie Hradec Králové, na níž ovšem nadšení fanoušci neváhali vytvořit circle pit či wall of death, která bývá spíše doménou převážně metalových koncertů.

Odpoledne patřilo britským metalcoristům Bury Tomorrow, art-rockové formaci z Brightonu Youth Sector, pop-punkovým Kaliforňanům Beauty School Dropout či těm, kteří dle deníku The New York Times „přispěli k pádu železné opony“, tedy Bez ladu a skladu. Z údajné laboratoře na Antarktidě docestovali japonští vlci Man with a Mission a jako další z legend československé hudební scény v rámci retro okénka se představili Václav Neckář a jeho Bacily, kteří roztančili po střechu narvané šapito včetně více než stovky hradeckých seniorů.

V pozdějším odpoledni návštěvníky zabavila plzeňská Radosta, indie-rockové melodie a gospely přivezl britský muzikant Barns Courtney a rockové publikum potěšili oblíbení rodilí Texasané Nothing More. „Bejbypank“ předvedl Kašpárek v rohlíku a český rap pak pro změnu obstarali Peneři Strýčka Homeboye neboli PSH. Večer opanoval zástupce české scény Ben Cristovao, od protinožců přivezli garage punk The Chats a řízný rock představili pro změnu RedHook. Zpátky do Čech vrátila návštěvníky INSANIA

Na hlavním pódiu se během dne vystřídalo sesterské trio z Mexika The Warning, sílu a bojovnost předvedli Nova Twins, které vystřídali žánrově fluidní The Hara. „Předskokany“ hlavních hvězd večera nebyl nikdo menší než unikátní rockeři z Velké Británie Nothing But Thieves. Jediným problémem posledního dne tak byla absence kalifornských Incubus, kteří kvůli onemocnění člena náhle a nečekaně zrušili vystoupení. Místo nich dostala prostor na „Fat Lady“ právě The Hara.

ČT art si pro závěrečný den nachystala například dokumentární film o historii gramofonových desek, nudit se diváci nemohli ani při vystoupení dua farářů-influencerů či při Televizi Estráda a v závěrečném AZ-kvízu svedli boj MC Gey s Jamesem Colem. 

Vrchol nedělního večera obstaral poslední ze čtveřice headlinerů, angličtí rockeři The Muse. Ti se na pódia Rock for People vrátili po třinácti letech, před kterými se konalo zároveň jejich premiérové vystoupení na českých pódiích. Kapela od té doby značně vyrostla a na letiště v Hradci Králové tak přivezla výpravnou podívanou v čele s vizuálně propracovanými filmy vtahujícími diváky do dystopického světa, představujícího možnou budoucnost a odrážejícího problémy současnosti. Při ní představili plejádu hitů jako Will of the People, Hysteria, Psycho, Supermassive Black Hole či Kill or Be Killed nebo Knights of Cydonia. Celou výpravnou show pak zakončil již tradiční festivalový ohňostroj.

Úplný závěr festivalu pak obstarala Amelia Toomey alias girli a zástupci české hudební scény – Tata Bojs.

Nejen hudba nás spojuje

Rock for People, který díky úspěšnému loňskému ročníku zařadila odborná porota European Festival Awards mezi deset nejlepších středních festivalů v Evropě, není pouze o hudbě. Na pódiu se vystřídalo zhruba 600 umělců, kteří odehráli bezmála 130 koncertů a na 50 různých představení. Pro návštěvníky byla kromě překvapení v podobě Secret show připravena též spousta přednášek od ekologie po udržitelnost zdrojů.

Ostatně na tom si zakládá i samotný festival. Kromě toho, že všechny stage poháněla mimo jiné solární energie či zelený vodík a i telefon si bylo možné nabít solární nabíječkou, se i letos tradičně třídilo ve velkém. 

Festival myslel i na prostor pro relaxaci. Pro milovníky sportu nechyběla už tradiční U-rampa, jóga session a pro fotbalové fanoušky byl nachystán i přenos z právě probíhajícího finále Ligy mistrů. Areál i přilehlé okolí nabídly velké množství odpočinkových zón včetně možnosti relaxace v nedaleké saunové zahradě a o vlastní zábavu se mohli postarat návštěvníci sami při oblíbeném karaoke nebo u Táborák stage, kde jim bylo k dispozici množství hudebních nástrojů. 

„Troufám si říci, že letošní ročník byl doposud tím nejpovedenějším. Festival proběhl bez jakýchkoliv větších komplikací. Moc děkuji našim fanouškům a všem, kteří se na této akci podíleli, protože to, co jsme společně dokázali, překonalo veškerá má očekávání,“ říká ředitel festivalu Michal Thomes.