Resonance kontrastů v divadle Ponec

Praha - Českou premiéru představení Resonance představila skupina tanečního divadla NANOHACH v pražském divadle Ponec. Inscenace pro tři tanečnice, která se vrací k samotným kořenům vzniku tance, je součástí večera složeného ze tří současných choreografií.

Resonance v podání tanečního divadla NANOHACH vnáší do tance novou dimenzi. Inspiruje se pravěkými rituálními tanci a ukazuje magičnost prapůvodního pohybu a výrazu; velkou roli v ní hrají tlukot srdce a dech.  

Autor choreografie Michal Záhora vysvětluje, že čerpal inspiraci ve strukturální antropologii, která popisuje důvody, proč člověk myslí v opozitech a může něčemu porozumět, pokud k tomu má opozitum. Resonance se objevuje na dělící čáře těchto protikladů. „Zajímá mě napětí mezi úplnými opaky, co se děje, když se k sobě přiblíží,“ dodává Záhora.  

Představení je ojedinělé svým dvojím obsazením. Záhora choreografii nazkoušel jak pro taneční divadlo NANOHACH, tak pro skotské divadlo REP Theatre Dundee s tanečníky ze souboru Scottish Dance Theatre. Po skotské premiéře minulý měsíc představení zaznamenalo pozitivní ohlas a umělecká ředitelka tamního souboru inscenaci zařadila do stálého repertoáru divadla. Kromě pravidelného uvádění ji čeká i turné po Skotsku a Anglii na jaře příštího roku.