Recenze: Bezdomovectví jako spása i zkáza

O migrační krizi se námětově opírá velmi zdařilá próza Exit West. Jejím autorem je Mohsin Hamid. S touto novelou se autor podruhé probojoval do užších nominací Man Bookerovy ceny.

V Pákistánu narozený (*1971), v Británii žijící Mohsin Hamid na sebe poprvé významně upozornil v roce 2007 knihou The Reluctant Fundamentalist. Tento román, nominovaný na prestižní Man Bookerovu cenu a také zfilmovaný, zůstává do češtiny nepřeložený. Tuzemští čtenáři se však s Hamidem mohli seznámit díky titulu Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii, který před čtyřmi lety v edici Světová knihovna publikovalo nakladatelství Odeon. Tam také, v překladu Markéty Musilové, nyní vyšla nejnovější Hamidova kniha Exit West.

V nespecifikovaném muslimském městě (údajně se jedná o autorův rodný Láhaur) mladý Saíd potká Nadju. Jejich zprvu nezávazný vztah musí od počátku překonávat překážky. Nejprve ty, které jim staví do cesty puritánské prostředí, následně rozkol, jenž ve městě klíčí mezi vládnoucí garniturou a ozbrojenými povstalci: ulice se promění v takřka válečnou zónu a znásilnění a bezdůvodné vraždy jsou na denním pořádku.

Mladí milenci se rozhodnou vsadit vše na jednu kartu. Proslýchá se totiž, že z města je možné uprchnout prostřednictvím magických dveří, jež jsou branou do nevyzpytatelné globální sítě. Když těmi dveřmi člověk projde, může se ocitnout v Londýně, v Řecku nebo třeba v San Franciscu.

Saíd svěří významnou část svých peněz převaděči a s notnou dávkou štěstí se jemu a Nadje podaří uprchnout. Díky tomu si dvojice patrně zachrání život, vyhráno však mladí uprchlíci zdaleka nemají. Kamkoliv přijdou, musejí překonávat jazykové a kulturní bariéry. A byť se jim pokaždé podaří zajistit si základní prostředky pro přežití, místo, které by mohli nazvat domovem, najdou v uprchlických táborech stěží.
Celou recenzi si přečtěte na webu ArtZóna, kulturním speciálu České televize