První představitelka Julie oslavila 95 let

Praha - Tanečnice, choreografka a pedagožka Zora Šemberová, která se proslavila v roli historicky první Julie ze slavného Prokofjevova baletu o milencích z Verony, v den svých 95. narozenin v Praze převzala medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění). Ocenění udělované za dlouhodobé šíření dobrého jména české kultury jí v historické budově Národního divadla předal ministr kultury Václav Jehlička. Jubilantka zde rovněž pokřtila knihu svých pamětí nazvanou Na šťastné planetě.

Roli Julie Šemberová, která patřila k nejvýznamnějším interpretačním osobnostem českého tanečního umění, poprvé ztvárnila při světové premiéře baletu Romeo a Julie v prosinci 1938 v Brně. „Já jsem tančila i sebemenší roli stejně ráda jako velkou roli,“ řekla Šemberová po převzetí ocenění. Zvláštní místo ve výčtu jejích postav, jichž ztvárnila přes tři desítky, přesto zaujímá hlavní role ve Viktorce Zbyňka Vostřáka z roku 1950.

Aby ji nastudovala co nejlépe, chodila dokonce na konzultace s lékařem, odborníkem na psychická onemocnění. Spokojena byla teprve, když jí doktor po zhlédnutí představení pochválil za věrné ztvárnění hrdinčiny choroby. „To byla největší pochvala, kterou jsem dostala,“ zavzpomínala na dlouholetou kariéru vitální jubilantka Šemberová.

Umělkyně tančila jako sólistka v Národních divadlech v Brně i v Praze, v pražském Novém německém divadle nebo v pařížském Gaumont Palace. Vytvořila také řadu choreografií pro opery, činohry, film a absolventská představení Taneční konzervatoře. V roce 1968 emigrovala, nejprve vyučovala v Kambodži a poté natrvalo v Austrálii na Flanders University v Adelaide, kde založila a vedla pantomimický soubor Australian Mime Theatre. V roce 1999 jí byla udělena Cena Thálie za celoživotní mistrovství. V roce 2005 převzala cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí a loni získala ocenění Významná česká žena v zahraničí.

Od roku 1946 až do odchodu za hranice Šemberová působila jako pedagožka na pražské Taneční konzervatoři, kde vychovala a ovlivnila řadu osobností, například Jiřího Kyliána, Pavla Šmoka, Ladislava Fialku či Vlastimila Harapese; v seznamu jejích žáků ovšem nechybí ani jméno současného kambodžského krále Norodoma Sihamoniho. „Dalo mi strašně mnoho, že mě milovali, a já je,“ dodala Šemberová.