Pročtené léto poradí dětem, s jakou knihou trávit prázdniny. Můžou ji i recenzovat

Projekt dává dětem tip na čtení o prázdninách (zdroj: ČT24)

Projekt Mravenčí chůva podruhé připravil pro děti a rodiče aktivitu nazvanou Pročtené léto. Každý prázdninový týden přiblíží řadu tipů pro letní čtení k vybraným tématům. Počítají se i audioknihy.

Pročtené léto vychází ze stejnojmenného slovenského projektu. K němu se loni připojily autorky projektu Mravenčí chůva, který rodičům pomáhá zorientovat se v tuzemské produkci literatury pro malé čtenáře.

Knižní tipy netřídí pořadatelé podle věku, ale podle pokročilosti čtenářů. „Nemyslíme si, že by třeba všechny devítileté děti četly stejně. Proto knihy rozdělujeme podle toho, co je dítě už schopné přečíst,“ vysvětluje Marie Podvalová z Mravenčí chůvy. Vybírat tak lze z kategorií ochutnávač, pokrokář nebo suverén.

Každý týden jiné téma

Každý prázdninový týden se váže k určitým tématům, například o noční obloze, baterkách, putování či přátelích. Průvodcem po nich je pro zájemce prázdninový deník. V něm najdou kromě čtenářských inspirací v podobě konkrétních titulů také prostor na poznámky nebo tipy na letní dobrodružství.

Například v prvním týdnu věnovaném fontánám dětem radí, aby si četly u kašny, prošly se bosy potokem nebo si vyrobily bublifuk. V doporučených knihách se objevuje Malý slon Pomelon od francouzské autorky Ramony Bădescuové či Trnkova Zahrada, zkušenější čtenáři mohou sáhnout třeba po Příbězích z konce předměstí.

Recenze píší i samy děti

„Chceme se knihou inspirovat a jsme rádi, když můžeme trávit s dětmi čas venku, takže jsme se snažili úkoly přinést tak, aby vybízely k trávení času venku,“ dodává Marie Podvalová. Projektem ukazují, že kniha – papírová nebo audio – se dá přibalit na tábor i číst či poslouchat třeba při cestě.

Kterou knížku upřednostnit, můžou napovědět rovněž recenze od dětí, které pořadatelky uveřejňují na internetu. „Přijde nám důležité, aby o literatuře pro děti mluvily a psaly děti, aby říkaly, co si myslí,“ vysvětlují.