Přežije Zimohrad příchod Nočního krále? Ze Hry o trůny je nejdražší seriál všech dob

Slavný seriál Hra o trůny jde do finále (zdroj: ČT24)

Z výpravného fantasy seriálu Hra o trůny se stal fenomén, který poutá diváky politickým pletichařením, nečekanými krveprolitími, nahotou a samozřejmě draky. Nyní se příběh po osmi letech vysílání konečně završuje a fanoušci budou moci zhlédnout první díl závěrečné osmé série; americká stanice HBO ho odvysílá v noci z neděle na pondělí středoevropského času. Série bude mít dílů šest a poběží každou neděli až do velkého finále 19. května.

Hra o trůny se poprvé dostala na televizní obrazovky v roce 2011 a v průběhu vysílání se její fanoušci museli smířit s odchodem celé řady populárních postav. Počet zabitých postav příznivci odhadují na téměř dvě stovky a nechybí mezi nimi například oblíbený herec z trilogie Pán prstenů Sean Bean (Ned Stark), „Aquaman“ Jason Momoa (khal Drogo), „nejvyšší vrabčák“ Jonathan Pryce či nerudný školník z Harryho Pottera David Bradley (Lord Frey).

Sázkové kanceláře v posledních dnech přijímají tipy od napjatých fanoušků, kteří odhadují, kdo na konci usedne na Železném trůně a zda jejich oblíbená postava přežije krvavou řež.

Sám autor původní knižní předlohy z roku 1996 George Raymond Richard Martin, jemuž se přezdívá „americký Tolkien“, uvedl, že si konec představuje jako veliký hřbitov. Do jaké míry se jeho plán naplní, se zatím neví. Jak ale trefně popisuje jedna z postav na konci první série: „Pokud hrajete hru o trůny, buď zvítězíte, anebo zemřete.“

Spisovatel ságu ještě nedokončil

Závěr ságy je v současnosti v kompletní režii HBO, neboť autor doposud vydal pouze pět z avizovaných sedmi knih takzvané „Písně ledu a ohně“. Důvodem je podle jeho slov tlak a nepředvídaný úspěch série, s nímž nezvládl udržet tempo.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Pokaždé, když si sednu k psaní, uvědomuji si, že musím vyprodukovat něco úžasného. A snažit se vědomě o něco úžasného je samozřejmě velká zátěž,“ uved Martin v rozhovoru pro The Guardian.

Příběh se tak odklání od zamýšlené knihy a někteří z fanoušků spekulují, zda spisovatel, kterému je sedmdesát let, stihne během svého života sérii dokončit. Sám Martin ale považuje podobné úvahy za hluboce urážející. Knihu podle svých slov začal psát již na začátku devadesátých let a inspiroval se při tvorbě historickými souvislostmi, jako byla anglická Válka růží nebo mongolští válečníci středověku.

Ani samotná HBO údajně na začátku vysílání neočekávala, že si seriál získá takovou oblibu. První díly jsou proto v porovnání s produkcí minulé série vysílané v létě 2017 téměř k nerozeznání. S rostoucími investicemi se zvýšila kvalita obrazu, digitální efekty i velikost bitev. Nová série by přitom měla být ta úplně nejdražší.

Jedna epizoda vyjde na 15 milionů dolarů

Magazín DigitalSpy citoval režiséra seriálu Alana Taylora, podle něhož jeden z dílů závěrečné série vyjde zhruba na patnáct milionů dolarů. Tím se řadí před dosud nejdražší seriál všech dob, the Crown, který vznikl v produkci Netflixu a mapuje osobní historii britské královny Alžběty II. Jedná se tedy o velký skok oproti natáčení v roce 2010, kdy produkce podle Taylora trpěla tím, že si nemohla dovolit herce ani pořádné kulisy.

Diváci Hry o trůny se identifikují s postavami, sledovanost zvyšují náhlá úmrtí, říká kritička (zdroj: ČT24)

Dopad Hry o trůny na televizní krajinu nicméně s odvysíláním posledního dílu neskončí, míní experti. Už teď je například jasné, že série z obrazovek tak zcela nezmizí. Od léta se totiž začne točit její prequel s pracovním názvem „Dlouhá noc“, který mapuje události, jež předcházely vývoji v Písni ledu a ohně. Celkově se mluví o pěti podobných projektech, které ale podle Martina ještě nebyly odsouhlaseny.

Nakolik se naplní vysoká očekávání fanoušků, je tak zatím otázkou – stejně jako to, zda na trůně usedne Bran Stark, John Snow, Daenerys Targaryen, či vychytralý Tyrion Lannister. Enigmatický trailer v březnu prozradil jen velmi málo, tvůrci ale slibují skutečnou podívanou. Konečně, správný Lannister vždy platí své dluhy a skalní fanoušci na to nezapomínají.