Pražská Galerie Rudolfinum změní po třech desetiletích vedení, povede ji Julia Tatiana Baileyová

Galerii Rudolfinum povede Julia Tatiana Baileyová (zdroj: ČT24)

Vedení Galerie Rudolfinum se od ledna příštího roku ujme britská historička umění a kurátorka Julia Tatiana Baileyová, která žije v Praze. Nahradí Petra Nedomu, který se rozhodl z této pozice po třiceti letech odstoupit. Galerie Rudolfinum funguje od roku 1994, zaměřuje se především na prezentaci současného zahraničního, ale i českého umění.

Baileyová se svým projektem zvítězila ve dvoukolovém výběrovém řízení. „Vítězství Julie Baileyové ve výběrovém řízení mne naplňuje nadějí, že úspěšné fungování Galerie Rudolfinum bude pokračovat. Přesvědčila mne její zkušenost z významných zahraničních galerií včetně londýnské Tate Modern, a také široké spektrum jejích profesních aktivit,“ uvedl David Mareček, generální ředitel České filharmonie, pod kterou Galerie Rudolfinum administrativně spadá.

Současný šéf galerie Petr Nedoma podle Marečka za své třicetileté působení připravil řadu nezapomenutelných výstav. Vedení svého předchůdce ocenila i Julia Tatiana Baileyová. „Díky němu se tato galerie stala jedním z nejvýznamnějších prostorů pro současné umění ve střední Evropě a já jsem odhodlána na jeho odkaz navázat,“ slíbila. 

„Jsem přesvědčena o roli této galerie jako živé platformy pro sdílení českého a zahraničního umění s místní komunitou a s návštěvníky Prahy, která zároveň vytváří příležitosti pro posílení místní umělecké scény prostřednictvím přeshraniční spolupráce umělců a kurátorů,“ dodala.

Zkušenosti z Tate Modern i Národní galerie

Historička umění a kurátorka Baileyová žije v Praze, studovala v Londýně a Washingtonu. Jako kurátorka moderního a současného umění v Národní galerii v Praze připravila například výstavy Alberto Giacometti, Viktor Pivovarov: Moskevská gotika a Ozvěny Benátského bienále: Stanislav Kolíbal.

Předtím pracovala v oblasti akvizic středoevropského a východoevropského umění v Tate Modern. Působila také jako marketingová manažerka současných výstav ve Victoria and Albert Museum a Royal Academy of Arts.