Oprava Státní opery je u konce. Brzy se začnou stěhovat umělci, otevře se v lednu

Generální rekonstrukce budovy Státní opery v Praze, která stála 1,3 miliardy korun a trvala necelé tři roky, je u konce. Po kolaudaci, která začala 5. prosince, nyní Národní divadlo oficiálně převezme stavbu od firmy Hochtief CZ a do nových prostor se začnou stěhovat umělci. Státní opera se otevře na začátku ledna.

„K předání stavby od zhotovitele zpět Národnímu divadlu dojde až po doručení rozhodnutí o kolaudaci. To předpokládáme v nejbližších pracovních dnech,“ řekl v neděli mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Původně mělo divadlo převzít stavbu už v neděli, avšak vzhledem k tomu, že není pracovní den, stane se tak podle něho formálně až po víkendu po doručení o kolaudaci do datové schránky.

Státní opera se slavnostně otevře 5. ledna, přesně 132 let od svého prvního otevření. Zahajovací operní koncert nazvaný Státní opera v proměnách času (1888-2018) v režii Alice Nellis provede diváky po historii čtyř zdejších operních souborů.

Cenu oprav navýšila točna a vzduchotechnika

Původní odhad nákladů rekonstrukce byl přibližně 900 milionů korun, cena ale vzrostla na 1,3 miliardy korun včetně DPH. Důvodem byla hlavně změna technologie jevištní točny za 115 milionů a rekonstrukce vzduchotechniky.

Během kolaudace stavaři předložili dokumenty například o revizi elektroinstalace, kontrolní zprávy o funkčnosti výtahů a technologických celků, dokumentaci o měření hluku v interiéru a exteriéru, revizi hromosvodů, rozbor vody či protokol z topné a tlakové zkoušky. Kontrolována byla i bezpečnostní opatření, protipožární zařízení či únikové východy. Ke stavbě se vyjádřili také zástupci hygienické stanice či památkové péče.

Prohlídka Státní opery (zdroj: ČT24)

Jeden z nejkrásnějších operních domů v Evropě

Historická budova byla postavená na konci 19. století jako Nové německé divadlo. Státní opera je považována za jeden z nejkrásnějších operních domů v Evropě s vynikající akustikou a bohatou malířskou a sochařskou výzdobou.

Komplexnější opravou prošla budova naposledy na přelomu 60. a 70. let minulého století. Při nynější generální rekonstrukci, která začala v březnu 2017, dostala například nové jevištní technologie či moderní zkušebny. Opravou prošly baletní, orchestrální i sborový sál a zázemí umělců. Přibyla křesla, která nyní obsahují individuální titulkovací zařízení, nová bude i opona.

Po slavnostním otevření se v lednu do Státní opery vrátí v novém obsazení oblíbená inscenace z loňského roku Fidelio či opera Madama Butterfly.