Od Super Maria po virtuální realitu. Výstava v Londýně je jednou velkou počítačovou hernou

Výstava počítačových her v Londýně (zdroj: ČT24)

Muzeum vědy v Londýně je známé svými interaktivními expozicemi, ta s názvem Power up si ale o zapojení návštěvníků přímo říká. Shrnuje půlstoletí hraní počítačových her. Nabízí průřez vším, co jeden z pilířů zábavního průmyslu dodnes vyprodukoval. Muzeum připravilo i speciální vstupné pro nadšené hráče.

Návštěvníci si v expozici připomenou stovky her, od moderních až po ty nejstarší. Podle kritika umění Tabishe Khana si něco najde každý fanoušek elektronické interaktivní zábavy. „Ať už hrajete videohry teď, anebo jste na nich vyrůstali na začátku devadesátých let nebo ještě dřív a chcete si zahrát jen z nostalgie. Sáhnout si na konzole a zkusit si zase Streetfighter nebo Sonic,“ říká.

Hry v muzeu rozdělili kurátoři do dvaceti tematických sekcí. Věnují se fotbalu, bojovým hrám i virtuální realitě. Rodiče tu mohou závodit se Super Mariem a připomenout si třeba herní konzoli Atari 2600, děti zase vyzkoušet PlayStationy a Xboxy, které doma ještě nemají.

Novější počítačové hry zastupuje třeba Fortnite nebo simulátor fotbalové soutěže FIFA, nejstarší hra na výstavě pochází ze sedmdesátých let, kdy mezi tehdejší hity patřil hlavně Pong.

Zábava, ale taky byznys

Podle jednoho z autorů výstavy Marka Cutmorea jsou počítačové hry příliš kulturně důležité na to, aby je věda mohla ignorovat. „Hraní her je dnes v našich životech velmi významné. Je to ohromný průmysl, který už překonal film a hudbu. Nabízí neuvěřitelně rozmanité pracovní příležitosti,“ připomíná Cutmore.

Skoro každá hra na výstavě má k sobě originální hardware. Ať už je to oblíbené Nintendo, nebo komerční propadák Amiga CD32 z devadesátých let. Návštěvníci mají k ruce víc než sto šedesát různých konzolí.

„To, že můžete hrát s lidmi kolem vás, vám připomene, jak to bylo dřív, protože dnes lidé proti sobě hrají on-line. Takže vidět reakci protihráče, který sedí vedle vás, je dnes celkem unikátní,“ oceňuje Khan.

Po pěti úspěšných sezonách dočasné výstavy se muzeum rozhodlo ji nechat otevřenou trvale. Nabízí k ní i výhodné roční vstupné pro opravdové fanoušky. Přeje si také, aby exkurz do historie inspiroval současné vývojáře her.