Nový festival nezávislého filmu Anemic touží pohltit diváka

Praha - V kině Bio Ponrepo dnes začal premiérový ročník mezinárodního festivalu nezávislého filmu a umění nových médií Anemic. Přehlídka, kterou pořádá sdružení M77 pro umění, digitální tvorbu a další vzdělávání, potrvá do 16. listopadu. Divákům představí přes šest desítek snímků. Projekce se uskuteční také v kině Oko a v Globe Café. Krátké snímky a animace na festival zaslali kromě domácích autorů tvůrci z Německa, Srbska, Francie a Itálie, ale i z USA, Brazílie, Venezuely, Ruska či Číny.

„Multidisciplinární festival je zaměřený na videoart, krátké filmy, animace, dokumentární filmy, interaktivní a video instalace,“ řekla mluvčí přehlídky Michaela Buchtová.

Organizátoři přehlídky spolupracují s francouzskými pořadateli obdobného festivalu videoartu a multimédií v Marseille. „Cílem tohoto partnerství je podpora a šíření video a digitální tvorby,“ vysvětlili organizátoři.

Kromě projekcí a performancí bude na programu přehlídky od 9. do 16. listopadu rovněž výstava v Galerii AVU nazvaná Immerse Me!

„Název výstavy znamená v českém překladu 'pohlť mě' a předem osvětluje záměr projektu, kterým je přinést divákovi specifický typ kulturního zážitku. I když velká část instalací bude využívat nových médií a moderních technologií, naším cílem je představit současné umění - i to netechnické - založené na práci s percepcí pohlcující lidskou pozornost,“ uvedli tvůrci na svých internetových stránkách.

Pořádající neziskové sdružení M77 festival Anemic uspořádalo jako reakci na potřebu současných českých umělců představit se na mezinárodní scéně.