Nominace na Cenu Jiřího Ortena: Dnešní ženy a babička

Drásavý román o dnešní ženě, básnický záznam současného světa a invenční žánrová koláž o babičce. Těmito slovy představuje Cena Jiřího Ortena finalisty, mezi nimiž se rozhodne o nejlepší loňské knize od autora do třiceti let. Trojice nominovaných, tedy Lucie Faulerová, Emma Kausc a Ondřej Macl, představí svá díla 2. května na autorském čtení v pražské Literární kavárně Řetězová. Jméno laureáta bude oznámeno 10. května.

Tři finalisty mezi mladými talentovanými autory vybírala odborná porota jmenovaná Svazem českých knihkupců a nakladatelů z jednadvaceti přihlášených titulů. Všichni vybraní literáti zaujali žánrovým debutem.  

„Porota se letos z přihlášených titulů rozhodla nominovat jednu knihu prozaickou, jednu básnickou a jednu na pomezí literárních druhů,“ uvedla předsedkyně poroty, lingvistka a básnířka Olga Stehlíková.

Teprve devatenáctiletá básnířka píšící pod pseudonymem Emma Kausc oslovila porotce básnickou sbírkou Cykly. „Je pozoruhodná svou asociativní metaforikou,“ upozorňuje Stehlíková.

Za pozornost stojí také románová prvotina Lucie Faulerové Lapači prachu, za niž byla její autorka také nominována v kategorii nejlepší próza v letošních cenách Magnesia Litera. „Řemeslně zdařilý román, v němž mladá prozaička ukazuje, jak originálně je možné si pohrávat s rolí vypravěče i ústřední figury a výměnami jejich partů,“ zhodnotila Stehlíková.

Výběr uzavírá pozoruhodná kniha Ondřeje Macla s názvem Miluju svou babičku víc než mladé dívky, podle Stehlíkové jde o „žánrově pomezní, jazykově i myšlenkově pestrý portrét“.

Cena Jiřího Ortena je určena autorovi prozaického či básnického díla napsaného v českém jazyce, v době vydání díla nesmí být literátovi více než třicet let. Vítěz 31. ročníku získá odměnu ve výši 50 tisíc korun od pražského magistrátu a také možnost měsíční tvůrčí rezidence v Berlíně.