Nevýrobní značka Sade jen jednou v Česku

Praha - V pražské O2 areně dnes zazpívá britská zpěvačka Sade. V rámci vystoupení, které je součástí koncertního turné se 70 zastávkami v největších arénách po celém světě, nabídne hity známé ze své kompilace z The Ultimate Collection i ukázku ze zatím posledního alba Soldier of Love. Předskokanem bude jamajská skupina The Jolly Boys. Na poslední turné se Sade vydala v roce 2001 ve Spojených státech, evropské publikum si na její návrat ovšem muselo počkat sedmnáct let.

Návštěvníci jediného českého koncertu se mohou těšit na řadu hitů jako Smooth Operator, No Ordinary Love nebo The Sweetest Taboo. Zazní i písně z alba Soldier of Love, které bylo v Česku loni v březnu dva týdny nejprodávanějsí nahrávkou na trhu.

Soldier of Love je teprve šestým studiovým albem Sade vydaným během její pětadvacetileté kariéry a je to první deska od vydání Lover’s Rock v roce 2000. „Desku nahrávám jenom, když mám pocit, že mám lidem co sdělit. Nezajímá mě vydávání hudby jenom z důvodu prodeje. Sade není výrobní značka,“ uvedla zpěvačka, která v posledních dvaceti letech dávala přednost rodinnému životu před kariérou.

Sade Adu, která má nigerijského otce a britskou matku, se prosadila v roce 1984 albem Diamond Life a stala se jedním ze symbolů britské hudby 80. let. Za svou pětadvacetiletou kariéru prodala jedenapadesátiletá zpěvačka po celém světě na 50 milionů alb a stala se tak nejúspěšnější britskou zpěvačkou, přestože s novinkami šetří. Vydala šest původních alb.

Dalšími zastávkami Sade na jejím koncertním turné bude nizozemský Rotterdam (23. 5.) a poté tři britské koncertní haly v Manchesteru (27. 5.), Birminghamu (29. 5.) a Londýně (31. 5.).