Neexistuji, když mě nevidíš

Praha – K výstavě fotografií v pražské galerii Futura kurátor Jiří Ptáček přizval patnáct českých umělců, skupin a autorských dvojic mladé a střední generace. Hlavním principem fotografie je zachycovat skutečnost, v rámci výstavy s názvem Neexistuji, když mě nevidíš, umělci dostali jiný úkol - udělat snímky, na kterých něco chybí.

„V případě téhle výstavy jsem si řekl, že se pokusím mezi fotografy a lidmi, kteří se fotografií zabývají, jako jsou třeba multimediální umělci, najít snímky, které obsahují prvek odmítání nebo chybění,“ dodává k základní myšlence Ptáček.

Vyzvaní umělci zvolili nejrůznější postupy, od jednoznačných, vše říkajících gest až po velmi rafinované a téměř nepostřehnutelné zásahy. Výstava Neexistuji když mě nevidíš chce ukázat nejen schopnost fotografie zachytit v rámci svých možností skutečnost, ale taky možnost, jak si s ní hrát a částečně jí manipulovat.

„V dnešní době, kdy jsou miliardy fotografií všude, právě to, že na ní něco nedostačuje, nás začne fascinovat,“ upřesňuje kurátor.

Po videoartu, sochařství a malířství se fotografie stala v pražské galerii Futura čtvrtým pokračováním výstav o jednotlivých uměleckých médiích.

Neexistuji když mě nevidíš - zúčastnění umělci: Hynek Alt a Aleksandra Vajd, Silvina Arismendi, Jiří David, Guma Guar, Pavel Havrda, Adam Holý, Markéta Kinterová, Alena Kotzmannová, Ládví, Mina (Milan Mikuláštík a Jan Nálevka), Matkéta Othová, Michal Pěchouček, Matěj Smetana, Václav Stratil, Jan Šerých

Výstava trvá do 10. února 2008.