Nebudu dělat, co se líbí jiným. Malíř Franta žije a vystavuje u „frantíků“

Franta vystavuje ve Francii (zdroj: ČT24)

U francouzského města Tours vystavuje obrazy český malíř František Mertl, ve světě umění známý pod jménem Franta. Třebíčský rodák žije ve Francii už šedesát let a patří mezi české výtvarníky, jimž se v této zemi podařilo nejvíce uspět.

Na místě, kde jsou nyní k vidění Frantovy obrazy, kdysi žil jeden z nejslavnějších francouzských básníků Pierre de Ronsard. Mezi oběma umělci je jistá souvislost – stejně jako u renesančních umělců je i středem Frantova zájmu člověk, přesněji lidské tělo. 

I proto byly malířovy začátky ve Francii těžké. V době, kdy sem v roce 1958 utekl před komunisty přes Berlín za svou budoucí ženou, totiž všichni výtvarníci přísahali na abstrakci. „Mně na figuře ale pořád nějak záleželo,“ přiznává Franta, že se nenechal strhnout uměleckým proudem. 

Usadil se na jihu, ve Vence, o kontakt s dalšími malíři se tím rozhodně nepřipravil. Většina tehdejších velkých umělců jezdila čerpat inspiraci právě do idylické krajiny nedaleko Azurového pobřeží. Franta se tak osobně seznámil s Picassem, Chagallem či Maxem Ernstem. 

Setkání to byla klíčová, ale největší inspiraci mu nakonec přinesly pobyty ve Spojených státech a především v Africe. Zážitky z těchto krajin ho utvrdily v rozhodnutí malovat především člověka, třeba i v krajních situacích.

„Jeden z prvních slibů, které jsem dal sám sobě, byl, že se nebudu snažit dělat něco, co by se líbilo někomu jinému,“ prozrazuje osmaosmdesátiletý Franta, čím se při své tvorbě stále řídí.

Jeho francouzskou výstavu je možné si u Tours prohlédnout do poloviny září. O něco kratší cestu mají zájemci do třebíčské Galerie Malovaný dům, která ještě do 9. srpna představuje Frantovu francouzskou tvorbu z druhé poloviny minulého století. Zároveň vychází malířova rozšířená monografie z roku 2009.