Nebát se svých strachů? Naprostá šílenost nabízí cestu z úzkosti

Jak se vyrovnat s úzkostí a posunout se v životě plném strachu dál, vypráví nový komiks Naprostá šílenost tvůrčího i životního páru Terezy a Tomáše Kopeckých. Kniha pomohla autorce čelit vlastním úzkostem a stejnou medicínu předepsala i hlavní hrdince.

Protagonistkou příběhu je sedmnáctiletá Anna, která trpí úzkostnou poruchou a mnoha fobiemi. Když se pokusí vyjít ze svého pokoje, polije ji ledový pot a roztřesou se jí kolena. Opustit příšeří domova jí umožní až medikace, ani pak to ale není ono.

Na veřejnosti ji totiž pronásleduje celá škála domnělých strachů. Bojí se psů, kolize s autem nebo úderu blesku. Autorka scénáře své postavě rozumí, sama nevyhledává přeplněná místa, vadí jí nákupní centra. „Tam na vnímavější lidi působí hodně věcí: hudba, barvy, různé vůně z fastfoodů, další lidé. To působí tíseň a nepříjemné pocity,“ popisuje.

Anně pošle na pomoc mlčenlivého spolužáka Maxe, který ji na rozdíl od okolí nesoudí. A pak první den prázdnin zastaví před Anniným domem s dodávkou a vezme ji na spontánní cestu po Evropě.

Něco v životě zkusit

Autorka se podle svých slov setkává s pozitivními ohlasy zvláště od těch, kteří Anniným problémům rozumí, protože je sami zažívají. „Čtenáři mají radost, že někdo přijímá jejich pocity. Většinou se setkávají s tím, že je lidé považují za děsně přecitlivělé, že jsou hysterky a že není normální, aby se báli jet třeba autobusem,“ uvedla.

Naprostá šílenost je výletem za hranice země i za hranice možností. Anina cesta nikdy nekončí, důležitější ale je, že se na ní vůbec odvážila vstoupit. „Je to o poznání toho, co si může dovolit, určité osamostatnění, něco v životě zkusit, aby sama byla tvůrkyní svého příběhu,“ dodává Tomáš Kopecký. Scénář své ženy nakreslil.

Naprostá šílenost je komiks o překonávání úzkosti (zdroj: ČT24)