Naše zvony pěkně znějí v hudebním filmu k poctě folkloru a krajině

Lidoví muzikanti natočili hudební film o folkloru a krajině (zdroj: ČT24)

Oslavou lidové poezie a české krajiny je nezávislý hudební film, který natočili mladí tvůrci z folklorního souboru. Ke vzniku padesátiminutového lyrického příběhu Naše zvony pěkně znějí stačily lidovým muzikantům dva víkendy v přírodě a sto tisíc korun.

Filmová sbírka obrazů a lidových nápěvů o lásce a vojně vznikla na motivy koncertního pásma Lidové muziky z Chrástu. Z folklorního souboru, tvořeného především žáky a absolventy základní umělecké školy v této obci nedaleko Plzně, pochází režisér, scenárista i herecké obsazení. 

„Zvony jsou symbolem hlavních témat: času, života, lásky a vojny. Všechno se kolem nich točí, jsou pořád přítomny,“ vysvětluje poetický název snímku režisér Pavel Kielberger. Dvacetiletý filmař studuje antropologii, o čtyři roky starší scenárista Přemysl Kouba informatiku. Lásku k folkloru ale mají společnou. „Bylo pro nás přirozené zfilmovat něco, čemu jsme se věnovali a k čemu máme vztah,“ podotýká Kielberger.

Z krajiny okolo Konstantinových Lázní

Romantický příběh je zasazen do krajiny, folklorní hudba v něm rytmizuje jednotlivé obrazy i střídání ročních období. Natáčelo se na jaře a na podzim v přírodních kulisách blízko Konstantinových Lázní. „Je to Divoký západ, slovem nepopsatelná nostalgická romantika,“ říká o tamním geniu loci režisér.

Záběry z popisované krajiny do filmu pořídil kameraman a střihač Jiří Dvorský. Původem plzeňského krajana, který před rokem 1989 odešel do emigrace, našli tvůrci až na Havaji, kde žije. 

Film Naše zvony pěkně znějí měl premiéru poslední zářijový týden v Plzni. Lyrikou lidových písní i západočeské krajiny se mohou diváci nechat okouzlit do začátku listopadu ještě při projekcích v Krasíkově, Brně, Praze, znovu v Plzni a také v Chrástu.