„Nad celým světem zní mi jenom rekviem.“ Zemřela Eva Pilarová

Ve věku 80 let zemřela zpěvačka Eva Pilarová (zdroj: ČT24)

Ve věku osmdesáti let zemřela zpěvačka Eva Pilarová. Informaci deníku Blesk ČTK potvrdil zpěvaččin manžel. Pilarová patří mezi nejvýraznější zpěvačky české populární hudby. Vítězka tří Zlatých slavíků se proslavila v šedesátých letech v divadle Semafor. Specializovala se hlavně na jazz a swing, vystupovala třeba s Karlem Gottem nebo Waldemarem Matuškou. Její památku připomene ve svém vysílání i Česká televize.

„Vzhledem k opatřením souvisejícím s vyhlášením nouzového stavu nebude možné uskutečnit poslední rozloučení,“ oznámil manžel Pilarové Jan Kolomazník s odkazem na opatření vlády kvůli pandemii nového typu koronaviru.

Zpráva o úmrtí Pilarové zaskočila zpěváka Aleše Brichtu, kterým byl jejím dlouholetým kamarádem. Loni 6. října byla Pilarová jedním z hostů na oslavách jeho narozenin na koncertu ve Foru Karlín.

„My jsme spolu komunikovali neustále, protože chtěla, abych na jejím koncertu k šedesáti letům na scéně s ní zase zazpíval duet Dávno. Neustále se to vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu překládalo, ale minulý týden mi říkala, že už je to v pohodě,“ řekl Brichta. „Byli jsme kamarádi. Ne že bychom spolu chodili na pivo, ale znali jsme se docela dobře. Neskutečně jsem si vážil toho, jak všechno zvládá,“ dodal.

Eva Pilarová ve Všechnopárty (zdroj: Všechnopárty)

Jiří Suchý: Věděli jsme, že má před sebou velkou kariéru

Na legendární „Pilarku“ vzpomíná i její dlouholetý spolupracovník z divadla Semafor Jiří Suchý. „Stala se z ní dokonalá jazzová zpěvačka, jakých dneska není mnoho. Měli jsme k sobě strašně blízko, protože jsme vyznávali stejnou muziku a obdivovali jsme, jak ji Eva dokázala zvládnout. Nastaly i chvíle, kdy se naše cesty rozešly. Několikrát odešla ze Semaforu a několikrát se do něho vrátila. Teď, jak vidím, už se do něj nevrátí,“ řekl.

Jiří Suchý popsal i okamžik, kdy Eva Pilarová poprvé v roce 1960 přišla do divadla Semafor. Vzpomíná na to, že spolu s Jiřím Šlitrem i kapelníkem Ferdinandem Havlíkem okamžitě věděli, že je velmi perspektivní, což se hned potvrdilo.

Promotér Janis Sidovský bude podle svých slov na Pilarovou vzpomínat nejen jako na královnu swingu, ale především jako na skvělého člověka. „Zpívala na našem partnerském obřadu, vídali jsme se v soukromí, fotografovala nás a výborně vařila. S Evou odchází velký pěvecký styl a skutečná legenda,“ sdělil. 

„Eva byla nejen vynikající zpěvačka, ale byla i mojí učitelkou. Díky ní jsem našel vztah ke swingu a měl tu čest s ní mnohokrát vystupovat,“ uvedl zpěvák Pavel Vítek. Helenu Vondráčkovou zastihla zpráva o smrti Evy Pilarové ve Varšavě. „Je mi to velmi líto. Eva byla pro mě v mých začátcích a také později velkým pěveckým vzorem,“ řekla zpěvačka.

Eva byla zpěvačka s obrovským rozsahem a pokud byla v pořádku, tak vůbec nevěděla, co je to zazpívat falešný tón, zpívala naprosto čistě a měla obrovský rozsah a jako kapela jsme s ní měli výtečný vztah.
Karel Vágner

Hudební publicista: Měla kolem sebe nejlepší lidi

Hudební publicista Jaroslav Špulák konstatoval, že Pilarová rozhodně patřila k těm zpěvačkám, které byly svým výrazem nezaměnitelné. Navíc měla kolem sebe autory, kteří jí byli schopní napsat silné skladby. Ocenil i její otevřenost a příjemné a přirozené vystupování.

„Viděl jsem ji naposledy loni v říjnu na koncertu v karlínském Foru na oslavě šedesátých narozenin Aleše Brichty. K tomu vystoupení ji přiměla skutečnost, že byli narozeni přesně dvacet let od sebe. Na to téma na pódiu také vtipkovali. Při příchodu Pilarové na pódium se ozval největší aplaus večera,“ vzpomíná Špulák.

„První jazzová zpěvačka“

Pilarová studovala na JAMU v rodném Brně a v roce 1960 začala vystupovat v pražském divadle Semafor, kam se nejdříve hlásila jako herečka. Velmi záhy ale herecké ambice opustila a v legendárním divadle malých forem vedeném Jiřím Suchým se prosadila především jako zpěvačka s výjimečným pěveckým talentem.

Jejími vzory byl Louis Armstrong a Ella Fitzgeraldová. Milovala jazz a v roce 1962 za něj v Helsinkách dokonce získala zlatou medaili.

„Povýšila interpretaci moderní písničky do oblasti uměleckého projevu a položila tak prvou překážku do cesty pěveckému primitivismu a diletantství v tomto žánru. Pokládám ji za naši první jazzovou zpěvačku,“ tak Evu Pilarovou v roce 1968 hodnotil Josef Škvorecký, který jí – podle Elly Fitzgeraldové – vymyslel přezdívku FitzPilarová.

Hudební fanoušci i filmoví diváci si ji pamatují díky roli talentované sboristky v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Nezapomenutelné se staly její duety s Waldemarem Matuškou, písně Co je to láska, Je nebezpečné dotýkat se hvězd, Montyho čardáš, Já do hry dávám víc, Už dávno nejsem dítě a celá řada dalších jazzových a swingových skladeb. Soprán s rozsahem tří oktáv jí od mládí umožňoval zpívat i klasiku.

Česká televize připomene život Evy Pilarové

Život legendární zpěvačky Evy Pilarové připomene v sobotu ve svém vysílání i Česká televize. Ve 21:10 uvede ČT1 předpremiéru romantické hudební komedie Ach, ta láska nebeská…, která byla natočena k jejím 80. narozeninám. Ve snímku kromě Pilarové účinkují například Eva Holubová, Vojtěch Dyk, Václav Neckář, Otakar Brousek ml. nebo Monika Absolonová.

Ve 22:15 ČT1 odvysílá v premiéře vzpomínku na českou zpěvačku Evu Pilarovou v pořadu Neobyčejné životy. 

Rozhovor s Evou Pilarovou k osmdesátým narozeninám (zdroj: ČT24)