Na Světě knihy se setkají dva nobelisté: K Mariovi Vargasu Llosovi se přidá Herta Müllerová

Svět knihy Praha přivítá na letošním, pětadvacátém ročníku dva držitele Nobelovy ceny za literaturu. Už dříve pořadatelé oznámili, že na pozvání tohoto knižního veletrhu a literárního festivalu přijede poprvé do Česka Mario Vargas Llosa. Nově oznámeným hostem je představitelka německé literatury Herta Müllerová. Oba se s českými čtenáři setkají také při společné debatě.

Pětašedesátiletá prozaička, básnířka a novinářka obdržela Nobelovu cenu před deseti lety za to, že jako spisovatelka „formou básnické zkratky a prozaické otevřenosti kreslí obraz krajiny vyděděnců“. „O pozvání Herty Müllerové usilujeme už pár let. Nejen proto, že je držitelkou Nobelovy ceny, ale především proto, že je silným – literárním i politickým – hlasem,“ uvedl dramaturg programu Světa knihy Guillaume Basset. 

Müllerová, která se narodila do německé rodiny v Rumunsku, se ve svých dílech zajímá o historii německé menšiny utiskované diktátorským režimem Nicolaea Ceaușesca. V českém překladu vyšly například její knihy Rozhoupaný dech, Cestovní pas a před začátkem Světa knihy přibude titul Liška lovec.

Osobně své dílo v Česku představila před dvaceti lety na Festivalu spisovatelů v Praze, v roce 2012 pak přijela na udílení cen Magnesia Litera.

S Mariem Vargasem Llosou, peruánským autorem žijícím ve Španělsku, se Herta Müllerová setká 11. května při debatě v kině Lucerna. „Obě tyto osobnosti spojuje výrazné politicko-společenské angažmá, očekávám debatu, která výrazně přesáhne rámec literatury. Což je přesně směr, jímž se chceme ubírat, stejně jako ostatní knižní veletrhy ve světě chceme být především festivalem myšlení,“ doplnil ředitel Světa knihy Radovan Auer.

Llosa na veletrhu zastupuje Latinskou Ameriku, kterou si letošní ročník vybral jako hlavního hosta. Představí ale i různorodé zástupce evropské literatury. Z Francie například přijede autor krimirománů Bernard Minier či filozof a esejista Alain Finkielkraut, mimo jiné přítel Milana Kundery, debaty věnované českému spisovateli žijícímu ve Francii se také účastní. K letošnímu hlavnímu tématu „paměť a vzpomínky“ pak budou mít co říci španělský prozaik Javier Cercas a irský spisovatel John Banville.

Návštěvníkům se Svět knihy Praha otevře od 9. do 12. května.