Na 400 výtvarníků překonává bariéry

Praha – Aukční salon výtvarníků patří k tradičním charitativním akcím Konta BARIÉRY. Díla jubilejního, desátého ročníku, jehož patronkou je primabalerína Daria Klimentová, budou vystavena v Křížové chodbě pražského Karolina od 2. do 12. listopadu, 14. listopadu budou vydražena. Z výtěžku za 438 uměleckých děl, které nadaci věnovalo 347 výtvarníků, budou financována stipendia pro těžce zdravotně postižené studenty na středních a vysokých školách. Aukce je určena pro širokou veřejnost.

Vyvolávací ceny vystavených děl začínají na 500 korunách, a i přesto se některé položky dokážou díky zájmu dražitelů vyšplhat do mimořádných výšek. Prvenství mezi vydraženými předměty zatím drží skleněná plastika Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové Průnik kuželem, která dosáhla na aukci ceny ve výši 625 000 korun.

Do desátého Aukčního salonu svá díla věnovali Zdeněk Sýkora, Adriena Šimotová, Olbram Zoubek, Jiří Anderle, Adolf Born, Pavel Brázda, Jan Exnar, Stanislav Kolíbal, Vladimír Kopecký, Jaroslav Róna, Michael Rittstein, Jitka Válová a dalších více než tři sta umělců. Do aukce přispěla i její letošní patronka Daria Klimentová. Primabalerína, která letos zatančila v Národním divadle své tisící představení, má k výtvarnému umění blízko. Vedle tance se s úspěchem věnuje i fotografování.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

"Je to pro mě ohromná čest stát se tváří jubilejního salonu výtvarníků Konta BARIÉRY. Jsem ráda, že mohu alespoň takto přispět pro lepší budoucnost lidí se zdravotním handicapem a dát jim možnost zařadit se do normálního života. Sama bych do aukce ráda věnovala jednu z fotografií, kterou jsem vytvořila jako fotografka," uvedla Daria Klimentová. Zájemci mohou v aukci vydražit snímek Labutí jezero, který vznikl za pomoci Klimentové uměleckého kolegy Jaroslava Pejčocha metodou takzvané manipulované fotografie.

Dosavadních devět Aukčních salonů vyneslo více než 33 mil. korun. Výtěžek investuje Konto BARIÉRY do projektů zlepšujících životní podmínky lidí s handicapem, od roku 2000 putují finance konkrétně na stipendia pro handicapované studenty.

Máme radost, že…

… i umělci se na naše dražby těší. Je to pro Konto BARIÉRY velké vyznamenání. Myslím, že důležitou roli hraje i to, že všichni vědí, kam získané peníze půjdou. Částkou, kterou vytěžíme z aukce, pomůžeme studentům s těžkým zdravotním postižením získat vzdělání, které je pro ně jedním z nejdůležitějších předpokladů pro to, aby mohli vést plnohodnotný a často profesně velmi úspěšný život. /Božena Jirků, ředitelka Konta BARIÉRY/

  • Daria Klimentová a Jaroslav Pejčoch / Labutí jezero zdroj: Konto Bariéry http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2065/206471.jpg
  • Olbram Zoubek / Lože zdroj: Konto BARIÉRY http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2066/206565.jpg