Metropolitní muzeum má pro každého něco

New York – Nejstarší a největší muzeum ve Spojených státech slaví 140. výročí od svého otevření. Metropolitní muzeum v New Yorku má ve stálé sbírce více než dva miliony artefaktů z celého světa. V průměru tam denně zavítá asi sedmnáct tisíc návštěvníků. Na 190 000 metrech čtverečních si mohou prohlédnout velké množství uměleckých děl od starověkých egyptských váz a římských soch až k dílům současníků.

Metropolitní muzeum umění (Metropolitan Museum of Art) leží na východním okraji Central Parku. Založeno bylo roku 1870. „Je to tzv. encyklopedické muzeum, takže tam vlastně můžete najít všechno. Jsou tam nádherné výstavy, můžete si vybrat ve stálých expozicích od umění Asie po umění Ameriky, evropské umění tvoří samozřejmě také velmi podstatnou část. Jde o bohatou nabídku,“ popisuje umělecký ředitel Centra současného umění DOX Jaroslav Anděl.

Česká stopa v Metropolitním muzeu není podle Anděla příliš velká, přesto ji tam lze čas od času najít. „Objevuje se ve výstavách, naposledy asi před sedmi lety, kdy tam byla expozice gotického umění hlavně 14. a zčásti i 15. století, v roce 2002 pak umění doby Rudolfa II.,“ říká.

Rozhovor s Jaroslavem Andělem (zdroj: ČT24)

Pro středověké evropské umění a architekturu je určeno oddělení The Cloisters, jež se nachází v newyorském Fort Tryon Parku. Zdejší sbírka čítá asi pět tisíc středověkých evropských uměleckých děl, zejména z období od 12. do 15. století. V muzeu je k vidění například i kolekce fotografií obsahující více než dvacet tisíc exponátů.