Marek Torčík rozložil jinakost na maloměstě. Patří mu za to Ortenova cena

Cenu Jiřího Ortena obdržel Marek Torčík (zdroj: ČT24)

Cenu Jiřího Ortena, určenou autorům do třiceti let, obdržel Marek Torčík. Básník zaujal svým prozaickým debutem Rozložíš paměť, autofikci o dospívání gaye na moravském maloměstě. Torčík za tuto knihu už získal ocenění Magnesia Litera.

Porotu Ceny Jiřího Ortena Torčík zaujak literárně přesvědčivým vyprávěním mladého muže, jehož jinakost naráží na předsudky a stereotypy nejen jeho nejbližších, ale i na nepochopení maloměstského světa, v němž vyrůstá.

„Nominována na Cenu Jiřího Ortena je kniha i za z paměti se tu vynořující vzpomínky na dětství, šikanu, bolest z odmítnutí, ponížení i ran, na lásku, strach i přijetí vlastních stínů – které zdařile evokují nejen individuální lidský osud, ale i dosud spíše přehlížené problémy současné společnosti,“ uvedla porota, v jejímž čele byla historička a kritička Alena Šidáková Fialová.

Nahlédnout druhým do hlavy

Torčík je básník, spisovatel a publicista. Pochází z Přerova, žije v Praze, kde také vystudoval anglofonní literatury a kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2016 mu vyšla básnická sbírka Rhizomy a od té doby publikoval především časopisecky prózu i básně.

„Když jsem Rozložíš paměť psal, neustále jsem narážel na nemožnost alespoň na chvíli nahlédnout druhým lidem do hlavy. Ta kniha se pro mě stala pokusem něco takového udělat. Při psaní mě zajímaly mezery mezi ‚já‘ a druhými lidmi, mezery ztělesněné traumaty, třídními i společenskými rozdíly, nebo jen zkreslenými vzpomínkami. Chtěl jsem, aby v knize nebyly žádné záporné postavy, jen skuteční lidé, kteří stejně jako já sám dělají chyby,“ podotkl Torčík.

Za svůj prozaický debut si už letos odnesl cenu Magnesia Litera pro nejlepší prózu.

Na Ortenovu cenu kromě Torčíkova románu získaly v sedmatřicátém ročníku nominace sbírky Flavedo Vasiliose Chaleplise a Dům U Orobinců Ondřeje Krystyníka. Další čtyři knihy zaujaly porotu natolik, že ačkoli nebyly zahrnuty do trojice nominovaných titulů, zařadila je na seznam knih, které stojí za přečtení. Jde o knihu Hany Ditrichové s názvem Pokojně, Na cestu zpět si zapínám skryté titulky od Eleny Pecenové, sbírku Marie Jehličkové Hořím v kameni a knihu autorky Marto Kelbl Ani holka, ani kluk.

Vítězná kniha vzešla z téměř třicítky přihlášených titulů. Pořadatelem ceny je Svaz českých knihkupců a nakladatelů, ocenění je spojeno s finanční prémií pro vítěze ve výši 50 tisíc korun a částkou deseti tisíc budou odměněni i další dva nominovaní.