Letní filmová škola ukáže pravdu o světě kinematografie a ocení Suchého

Události: Začíná Letní filmová škola v Uherském Hradišti (zdroj: ČT24)

V Uherském Hradišti začíná padesátá Letní filmová škola (LFŠ). Prázdninová nesoutěžní přehlídka letos přivítá divadelníka Jiřího Suchého nebo francouzského filmaře Arnauda Desplechina. Promítá se od pátku, nicméně oficiálně program zahájí o den později nová česká komedie Hello, Welcome, která se odehrává na filmovém festivalu.

Zahajovací film Hello, Welcome natočil Šimon Holý, na LFŠ ho uvádí v premiéře. Příběh sleduje tři mladé herečky, které se společně vydávají na filmový festival – ovšem ne do Uherského Hradiště, ale do Karlových Varů. Společný pobyt se však nevyvíjí podle očekávání a přátelství i kariéry trojice projdou náročnou zkouškou. Tvůrci slibují, že v komediálním snímku ukážou „drsné pravdy o filmovém světě a herecké profesi“. V hlavních rolích se objeví Eliška Soukupová, Alena Doláková a Sára Venclovská.

Před uvedením do kin pak LFŠ uvede i další české tituly. Například Světýlka, která o rozpadu jedné rodiny natočila Beata Parkanová z pohledu dítěte, dokumentární portrét fotografky Libuše Jarcovjákové v režii Kláry Tasovské Ještě nejsem, kým chci být, nebo vítěze divácké ceny z karlovarského festivalu – Vlny od Jiřího Mádla.

Filmy od Felliniho či z Tuniska

LFŠ uvádí také filmografii italského režiséra a scenáristy Federica Felliniho nebo jeho amerického kolegy, vizionáře Davida Lynche. Představí i takzvaný nový Hollywood, jak se označuje americká kinematografie od konce šedesátých do začátku osmdesátých let minulého století.

Diváci se také blíže seznámí s tvorbou východní Evropy nebo Tuniska. „Je tam celá řada silných dramat, která se dotýkají aktuálních témat celé arabské společnosti, jako je pozice žen či odchody mladých lidí, kteří chtějí bojovat za Islámský stát,“ podotýká k tuniské části přehlídky programový ředitel Jan Jílek.

Ceny pro Suchého i Desplechina

Letní filmová škola je nesoutěžní, pořádající Asociace českých filmových klubů (AČFK) ale každoročně uděluje výroční ceny. Letos si ocenění osobně převezmou jako festivaloví hosté maďarská režisérka Ildikó Enyediová známá z filmu O těle a o duši nominovaného na Oscara a francouzský mistr komorních a psychologických dramat Arnaud Desplechin. Česko zastoupí divadelník a textař Jiří Suchý. Cenu udělí LFŠ rovněž in memoriam Janu Kačerovi.

Jubilejní, padesátý ročník potrvá do 1. srpna a uvede na sto padesát titulů. Filmový program doplňují koncerty, divadelní představení, odborné programy, tvůrčí dílny a akce pro děti. Organizátoři chystají také na srpen festivalové ozvěny v Praze.