Lenin z Peru zpívá K-pop v jazyce Inků. Chce upozornit na historii i diskriminaci

Peruánský zpěvák Lenin Tamayo přinesl na hudební scénu nový žánr. Podobá se jihokorejskému popu, takzvanému K-popu, ale jde o písně v kečuánštině, tedy v jazyce Inků. Jeho skladby jsou hitem na sociálních sítích, Tamayo chce svou popularitu využít především k upozorňování na historii své země a k boji proti diskriminaci, které sám čelil.

Lenin Tamayo, který dostal jméno po vůdci bolševické revoluce, vyrostl v hlavním městě Peru Limě, kde se mluví kečuánsky. Ve svých skladbách spojuje korejské rytmy s andským folklorem.

Podobně se formoval i Q-pop, tedy moderní podoba kazašské hudby. Mimochodem stejné označení se ujalo rovněž pro styl Tamayovy muziky – jen Q není odvozeno od výrazu „qazaq“ (kazašský), ale „quechua“ (kečuánský).

Fanoušky si třiadvacetiletý mladík získal díky sociálním sítím i mimo Peru, o slávu influencera mu ale prý nejde. Jeho snahou je prostřednictvím hudby bojovat proti diskriminaci a upozorňovat na významné předky z minulosti své jihoamerické domoviny. Sám je příslušníkem původního obyvatelstva.

„Moje hudba musela výrazně zahrnovat můj původ. Nejpůvodnějším zvukem And je hlas – a hlas jde ruku v ruce s jazykem. Kečuánština je to, co bude definovat mě a můj zvuk,“ vysvětlil.

Nejrozšířenějším domorodým jazykem v Jižní Americe mluví zhruba deset milionů lidí od Kolumbie a Peru směrem na sever až po Argentinu a Chile na dalekém jihu. Kečuánština se používá také v Bolívii, Ekvádoru a Brazílii. „Pomáhá zvýšit povědomí všech našich lidí, mladších generací i těch starších, které jsou součástí Peru,“ ocenil jeden z Tamayových fanoušků.

K-pop jako obrana před šikanou

K-pop, jímž se Tamayo inspiruje, si širokou mezinárodní popularitu získal před deseti lety díky boybandu BTS. Současný korejský pop začal Tamayo poslouchat ve škole, tento hudební žánr se pro něj stal způsobem, jak se vypořádat s šikanou, které podle svých slov čelil kvůli svému vzhledu.

„Všiml jsem si dívek, které poslouchaly K-pop a sledovaly korejské televizní seriály. S korejskou kulturou jsem se blíže seznámil, když jsem se snažil najít si přátele,“ vypráví.

Všechny písně na jeho debutovém albu, které vyšlo letos v srpnu, vychází z mytologie Inků. Na albu i při koncertech zní tradiční nástroje, jako dešťová hůl, Panova flétna nebo loutna, které doprovází Tamayův projev inspirovaný současným popem.