Kvíz: Korn, Hanks, Seifert i Homer Simpson. Ztroskotáte na příbězích o robinsonech?

V sobotu 24. dubna uplynulo 290 let od smrti Daniela Defoea, autora jednoho z nejznámějších dobrodružných příběhů – Robinsona Crusoa. Syn svíčkaře a řezníka, který si ke jménu Foe přidal „de“, aby znělo urozeněji, se v životě dostal na pranýř i do tajných služeb, dobrodružství své literární postavy ale nepřekonal.

Osud Robinsona Crusoa, jenž byl donucen přežít na pustém ostrově, se navíc stal synonymem pro většinou osamělé hrdiny a jejich více či méně vzrušující boj o přežití. Na ně se také zaměřuje následující kvíz, vhodný k ukrácení času na pustém ostrově, jímž se ostatně v posledním roce mnohdy staly naše nuceně izolované životy.

1. Nejmenoval se sice Robinson Crusoe, ale určitě by si měli o čem povídat. Protagonista filmu Trosečník (2000) Chuck jako jediný přežije leteckou katastrofu a pád do moře. To je ta dobrá zpráva. Špatnou je, že se zachránil na neznámém ostrůvku uprostřed širé vodní spousty. Aby představitel Chucka Tom Hanks vypadal ve své roli věrohodně, nezbylo mu než výrazně zhubnout. Kolika kil se při proměně v trosečníka musel zbavit?

2. Tom Hanks ještě jednou. Tentokrát jako uprchlík, který uvázl na Kennedyho letišti, protože během letu došlo v jeho zemi k převratu a on se tak stal bezprizorním občanem. Smyšlené drama z roku 2004 se inspirovalo skutečným osudem emigranta Mehrana Karimiho Nasseriho. Ten bydlel na letišti Charlese de Gaulla neuvěřitelných osmnáct let poté, co mu ukradli doklady. Do filmu se jeho život dostal už v roce 1993 díky hranému snímku Spadli z nebe, kde letištního robinsona ztvárnil Jean Rochefort, známý českým divákům hlavně z francouzských komedií. Nás by ale spíš zajímalo: tušíte, z jaké země pocházel Nasseri?

3. Řadu mužských robinsonů narušuje Robinsonka. Kniha komunistické novinářky Marie Majerové vypráví o čtrnáctileté Bláže, jíž zemře maminka při porodu mladšího bratra. Zatímco táta jezdí v taxíku a o malého Petříka se starají v kojeneckém ústavu, Bláža se učí vařit, prát a nakupovat, aby zastala chybějící matku v domácnosti. Nelehkou situaci jí pomáhá zvládnout imaginární přítel – Robinson Crusoe. Karel Kachyňa podle knížky ze čtyřicátých let natočil stejnojmenný film. Poznáte, kdo hrál Blážu?

Robinsonka (1974, režie: Karel Kachyňa)
Zdroj: ČT

4. Robinson a jemu podobní rozhodně na pustém ostrově ztroskotat nechtěli. Jsou ale i lidé, kteří si naopak přejí v oceánském zapadákově vydržet co nejdéle – a sami. Jednak mají jistotu, že je odtamtud někdo odveze, a hlavně že pokud zůstanou na opuštěném plácku poslední, vyhrají nemalé peníze. Jak se Cruosovým příběhem inspirovaná reality show, jež má různé verze, jmenuje?

5. Pocity ztroskotance s Robinsonem sdílí i zpěvák jedné tuzemské kapely: Je mi strašně / směřuju k pohře jasně / škrábu se z moře / a nevím, co bude dál. Poznáte jen z psaného úryvku, z repertoáru jaké skupiny tahle píseň je?

6. Čeští čtenáři znají Crusoeův příběh většinou nejlépe z převyprávění od J. V. Plevy, které patřilo do povinné četby, i když původní kniha od Defoa jako román pro mládež rozhodně zamýšlena nebyla. Nicméně robinsonovské dobrodružství prožívají na stránkách knih často i nedospělí hrdinové. Vzpomeňme dva takové tituly: V obou se na opuštěném ostrově ocitnou po ztroskotání – v jednom případě letadla, v druhém jachty – party kluků a musí si v exotických nástrahách holt nějak poradit. Zatímco příběh od Julese Vernea fandí zachování civilizace i v divočině, William Golding odkládá servítky a sleduje postupný rozklad. Názvy zmiňovaných knih?

7. Nicméně jsou i hoši, kteří svým způsobem byli robinsony téměř od narození – vyrostli totiž daleko od lidské společnosti, za svou ale vzali tu zvířecí. Nová rodina jim také dala jméno, v podstatě popisující, jak tato neosrstěná lidská mláďata vypadají. Do jedné opičí tlupy tak přibyl Tarzan, do vlčí smečky zas Mauglí. Jejich příběhy jsou notoricky známé, víte ale, co jejich jména znamenají?

8. K těm, kteří jsou za robinsona rádi, patří Jiří Korn, alespoň podle písně nazvané, jak jinak, Robinson. „Že je tomu pět / krásných dlouhých let / co jsem slyšel lodní zvon / Dívčí dopisy / lásky úpisy / vítr jednou provždy svál,“ prozpěvuje si. Co tohle idylu utnulo?

9. Chlapec, tygr a oceán. Obsazení oscarového snímku, v němž režisér Ang Lee přes dvě hodiny nespustí kameru z mladíka, který se po námořní tragédii snaží přežít na záchranném člunu. Jedinou společnost – možná skutečnou, možná vybájenou blouzněním – mu dělá bengálský tygr. Jak se film, založený na knize Yanna Martela, jmenuje?

10. A je opět čas na verše. Otázka je prostá: Kdo je autorem básnické vzpomínky na četbu Robinsonových dobrodružství?

Vzpomínka hezká
hlavou se mi míhá:
jak krásná by byla
jedna dětská kniha,

kterou jsem dostal
s mísou cukrlátek;
Robinson byl to
a s ním černý Pátek.

Nikdy bych za ni
nechtěl knihu jinou,
spal jsem s ní věrně
vždycky pod peřinou.

Žil jsem s ní léta
na ostrově v moři,
s Pátkem jsem bloudil
v roklích, na pohoří.

Jak Robinson kdys
v holi můj nůž vrývá
sled rychlých roků,
když se připozdívá.

Den po dni spěšně
a rok s rokem zase.
Robinson už je
vlastně dneska passé.

On zachránil se
kdysi pohotově,
ale já dosud
bloudím po ostrově.

11. Jak život i fiktivní vyprávění ukazují, zůstat odkázán jen na svou vůli k přežití může člověk kdekoliv. Klidně i ve vesmíru. Například Matt Damon v režii Ridleyho Scotta si musí vystačit na nepřátelské planetě jen s chatrným spojením, hubenými zásobami a vlastním fištrónem, pokud si chce udržet mizivou naději, že někdy stane nohama na pevné Zemi. Obyvatelem jaké planety se nedobrovolně stal?

12. Letadlo č. 815 společnosti Oceanic zmizelo při letu ze Sydney do Los Angeles. Část pasažérů se nicméně zachránila na jakémsi tajuplném ostrově. Zásoby brzy dojdou, ale místní záhady a jejich vlastní tajemství jim vystačí na šest sérií. Řeč je totiž o seriálu…

13. Další skutečný robinsonovský příběh, který se stal inspirací pro filmové zpracování, prožil Aron Ralston. Osudným se mu stalo lezení po skalách v utažském národním parku Canyonlands. Po pádu se probral přiskřípnutý pod balvanem a aby se mohl vyprostit a zachránit, odhodlal se uříznout svou vlastní ruku – kapesním nožem. Útrpné chvíle líčí film 127 hodin od Dannyho Boylea a s mnohem menší vážností také seriál Simpsonovi. Do skalního kaňonu se ovšem zřítí Homer Simpson a zjištění, že nedosáhne na sladkosti, ho motivuje k heroickému výkonu, kdy si paži amputuje… čím?

14. A ještě jedno pořádné drama. To Leonardo DiCaprio prožíval dokonce dvakrát. Nejprve při natáčení filmu Revenant Zmrtvýchvstání, kde jeho postavu – lovce Hugha – dělí od bezpečí nehostinná krajina Jižní Dakoty 19. století, příšerná zima, hlad a indiáni. A poté při vyhlašování cen Oscar, kdy nejen on s napětím vyhlížel, jestli mu v pořadí už šestá nominace konečně přinese prestižní sošku. Všechno dobře dopadlo. Víte nebo odhadnete, střet s jakým zvířetem ho do takových trampot dostal?

15. Výtvarník a autor knih pro děti Petr Sís žije od emigrace v osmdesátých letech v zámoří. Náměty ale často čerpá ze svého dětství a dospívání v Československu. Upozornil na sebe knihou Zeď, v níž popisoval, jak vyrůstal za železnou oponou. Vlastní vzpomínka stojí i za knižním příběhem inspirovaném Robinsonem. Maminka totiž malého Petra Síse navlékla při maškarním právě do kostýmu známého trosečníka. Jaká byla reakce ostatních dětí?

Malý Petr Sís v kostýmu Robinsona
Zdroj: ČT24

16. Román Daniela Defoa pronikl do tvorby i jiných českých spisovatelů. Robinson se třeba dostal do názvů knih Elišky Krásnohorské i Karla Klostermanna. Akorát ten jejich nepřebýval na pustém exotickém ostrově, ale mnohem blíž. Našli byste ho…

17. Knížkám i filmům o trosečnících se – podle praotce těchto hrdinů – říká robinsonády. Robinsonáda je ovšem pojem i z fotbalu. Co označuje?