Kryjte se, mušketýři! V Klicperově divadle jsou všichni za jednoho

Tři mušketýři v Klicperově divadle (zdroj: ČT24)

Klicperovo divadlo v Hradci Králové vyždímalo to nejlepší z Tří mušketýrů Alexandra Dumase. Zbytek si režisér David Drábek trochu poupravil a hru uvádí s podtitulem Tajemství Maurovy ruky. „Odhalíme vazby, o jakých snad neměl tušení ani sám tatíček Dumas,“ slibují tvůrci. V roli d'Artagnana se představí Matěj Anděl a v představení se objeví i pěvkyně Dagmar Pecková.

Divačkám zlomíme srdce, divákům přivodíme návrat do chlapectví, chlapcům samotným pak neodbytné puzení šmrdlat zašpičatělými klacky a vykřikovat: Jeden za všechny a všichni za jednoho!
Klicperovo divadlo o Třech mušketýrech

Divadelníci slibují, že si diváci po představení mušketýry vytetují do šedé kůry mozkové.

„Naši herci se na zkouškách rádi nechají pobodat kordy, herečky si nalepí delší řasy než Angelika, markýza víte čeho všeho. Klicperova družina luzného švihu, deklamace, písní a tanců vás dozajista ohromí. Nabídneme psychiatrické portréty kladných i záporných figur a vizuální hody navazující sestersky na naši inscenaci Figarovy svatby. Dále odhalíme vazby, o jakých snad neměl tušení ani sám tatíček Dumas. Je třeba dodávat víc?“

Dumasova zápletka už byla pro hradecké ohraná, proto chtěli nový příběh. Podle režiséra byla pro spisovatele historie hřebík, na který věšel příhody. Dělal to dramaticky, překvapivě a historicky akurátně, dodává Drábek. Heslo: „Jeden za všechny, všichni za jednoho!“ se v jeho hře udrželo.

Z čeho ale tentokrát ubral, je nadsázka a groteska. Tím hlavním je totiž velké romanticko-dobrodružné plátno. Roli v Třech mušketýrech dostala i Dagmar Pecková s novou árií. Premiéra hry se konala v sobotu a nejbližší představení se koná v úterý 22. prosince.