Komiksové stripy v Čechách

Praha – V České republice začaly konečně vycházet známé komiksové stripy jako např. Dilbert, Garfield nebo i Snoopy, který jako komiks o hloubavém bíglovi a tak trochu zvláštních dětech už obletěl doslova celý svět. V době své největší slávy byl vydáván v 26 jazycích v 75 zemích světa a komiksové stripy vycházely v 2 600 různých periodikách. Nad přínosem tohoto žánru i nad jeho specifiky se v pořadu Kulturama zamýšleli programový ředitel Albatros Media Ondřej Müller a překladatel Filip Škába.

„I u nás je poměrně známý Pepek Námořník, hlavně z jeho filmové podoby, ale málo kdo ví, že jeho stripy byly svého času v Americe velice populární. Jejich tvůrce vymyslel to, co je pro jejich techniku, tak jak vycházejí v novinách, naprosto zásadní. Vymyslel celou rodinu postaviček, jejichž příběhy se prolínají a čtenáři je tak sledují,“ uvedl programový ředitel Albatros Media Ondřej Müller.

„Stripy u nás příliš známé nebyly, protože za první republiky jich příliš mnoho nevycházelo, ale takovým počinem, který by se dal považovat za strip v evropském kontextu, byl strip od Wilhelma Busche Max and Moritz, který svého času vycházel v Mladém čtenáři,“ informoval dále Müller.

Komiksová klasika (zdroj: ČT24)

Strip je jedna komiksová věta, která popisuje nějaký krátký příběh, vytvořený v několika okénkách, spojených časem, prostorem a scénkou, která je většinou humorného charakteru.

„Kromě jiných vychází i Dilbert, což je postavička určená těm, co tráví většinu času v kancelářích. Současný Dilbert zažívá se svými šílenými kolegy a šéfem úžasné příběhy. Nicméně knížky, které jsou nyní k dispozici, jsou z počátků let 90., což je i pro nás docela milá vzpomínka na počátky IT, kdy Dilbert je inženýr, který produkuje roboty, létající talíře, pokouší se o perpetum mobile. Dilbert vychází u nás již několik let v novinách, nicméně tyto sebrané spisy dostává český čtenář poprvé,“ upozornil překladatel Filip Škába.

„Pochopitelně, že po revoluci byly stripy u nás novinkou, ale poměrně záhy začaly vycházet ty nejlepší. Ale, když se nad tím zamyslíte, tak zjistíte, že jakási kontinuita tu přeci jenom existuje. Například Vladimír Jiránek vydával perfektní stripy v roce 1968 k tehdejší politické situaci v Mladém světě. Ale ten čas pro vydávání stripů i těch historických, nastává právě teď,“ doplnil Müller.

  • Dilbert zdroj: Wkipedie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2634/263334.jpg
  • Tintin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1980/197921.jpg