Jiří Georg Dokoupil chce být srozumitelný

Praha - V galerii Miro v Praze na Strahově byla uspořádána výstava malíře Jiřího Georga Dokoupila. Autor představuje nové práce s náboženskou tematikou, které zpracovává svými originálními malířskými technikami. Výstava potrvá do 28. října.

Galerie Miro sídlí v kostele sv. Rocha, který poskytl prostředí Dokoupilovým obrazům panny Marie nebo trpícího Krista. Žádný z vystavených obrazů není namalován štětcem, Dokoupil díla vytváří kouřem od svíčky, maluje sazemi nebo mýdlovými bublinami či za pomoci jednotlivých políček filmu.

Jeden z mála českých výtvarníků poválečné doby, kteří se prosadili na mezinárodní výtvarné scéně, měl před dvěma lety velkou výstavu v Jízdárně Pražského hradu. V 80. letech patřil k vlně postmoderního malířství; trvalým rysem jeho tvorby je ale soustavné hledání nových témat i výrazových forem.

Výstava Jiřího G. Dokoupila v Galerii Miro (zdroj: ČT24)

„Jde o to, namalovat něco, aby každý člověk na zeměkouli poznal, o co jde. Je to umění rozeznatelné. Jsou to v uvozovkách náboženské obrazy, poznatelné, na univerzální téma,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 malíř.

„Jeho technika je velice specifická a je jediný na světě, který takto maluje. Našel svojí metodu malby, našel svůj rukopis, a když se v Norsku nebo v Austrálii podíváte na jeho obraz, tak automaticky řeknete - to je Dokoupil,“ upozornil galerista Miro Smolák.

Dokoupil se narodil roku 1954 v bývalém Československu, v roce 1968 s rodinou emigroval. V roce 1976 začal studovat na Akademii výtvarných umění v Kolíně nad Rýnem. Později navštěvoval kurzy na univerzitách ve Frankfurtu nad Mohanem a New Yorku. Počátkem 80. let působil jako hostující profesor na Akademii výtvarných umění v Düsseldorfu a v roce 1989 v Madridu.

V roce 1979 založil Dokoupil společně s několika umělci skupinu Mülhermer Freiheit. V jejich kolínském ateliéru se šestice označovaná jako Jungen Wilden (Mladí divoši) věnovala hledání současného uměleckého výrazu prostřednictvím neoexpresivního figurativního stylu v intenzivně barevných plátnech s tradičními náměty a také cestou překonávání minimalismu a konceptuálního umění.

V Galerii Miro - 2012
Zdroj: ČT24

První samostatnou výstavu měl Dokoupil v roce 1982, kdy se také zúčastnil prestižní výstavy současného umění Dokumenta 7 v Kasselu. Od té doby se Dokoupilovo dílo představilo na mnoha sólových výstavách v uznávaných galeriích, významných muzeích i jiných kulturních institucích po celém světě. Dokoupil žije a pracuje v Berlíně, Madridu, Praze, Sao Paulu a v Santa Cruz de Tenerife. Zastupují ho přední evropské galerie.