Jiří Dědeček vydal novou desku. Láká na Kočky z Letný

Praha - Sedmnáct písniček o Praze, některé notoricky známé, jiné neznámé, nahrál Jiří Dědeček. Na novém albu Kočky z Letný hraje sám jen s kytarou (a ukulele). "Záměr byl shromáždit všechno, co mám o Praze," říká Dědeček, který byl hostem Událostí v kultuře.

Reportáž a rozhovor s Jiřím Dědečkem (zdroj: ČT24)

Album obsahuje 17 písniček o Praze, některé jsou všeobecně známé (Vysočany Libeň, Zabili trafikantku), jiné docela neznámé (Letní den). V každém případě jde o nové podání, Dědeček hraje a zpívá sám, pouze s doprovodem kytary, ve dvou případech použil ukulele. Zvláštní důraz klade na songy, které se týkají Prahy 1, kde umělec už třicet let žije.

Album se navzdory tomu jmenuje Kočky z Letný. „Nejdřív jsme desce dali název Staropražské protestsongy. Ale Miloš (Gruber z Indies MG) říkal, že by to nikdo nekupoval, vymysli něco pěknějšího, tak jsem vymyslel tržní název Kočky z Letný,“ vysvětluje Dědeček. Titulní píseň vypráví o toulavých kočkách (a jako samo slovo „kočka“) je poněkud dvojsmyslná.

Jiří Dědeček / Kočky z Letný
Zdroj: ČT24

Jiří Dědeček, který 13. února oslavil šedesáté první narozeniny, je básníkem, textařem, překladatelem a písničkářem. Od roku 2006 je předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu, vyučuje na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Od začátku 70. let hrál ve dvojici s Janem Burianem, od roku 1985 vystupuje sólově.

Absolvent Filozofické fakulty UK a FAMU pracoval jako tlumočník, později ve svobodném povolání. Rodák z Karlových Varů vydal knihy písňových textů, sbírky básní, fejetony, knihy pro děti a román Snídaně se psem. Jiří Dědeček se zajímá také o ekologii a lidská práva, v roce 2006 neúspěšně kandidoval za Stranu zelených do Senátu.