Jen si tak protáhnout chapadla. Food fotografka Novotná uspěla v Londýně

2 minuty
Umění food fotografie
Zdroj: ČT24

Roztékající se poleva, orosená jahoda a nadýchaná smetana pravidelně lákají konzumenty v reklamách. Vliv fotografů jídla s každým rokem sílí. Ti nejlepší food stylisté se sešli na mezinárodní soutěži v Londýně. Mezi konkurencí porotu zaujala Češka Petra Novotná se snímkem chobotnice na ledu, s níž získala první místo v kategorii Cream of the Crop.

Jídlo focené do kuchařek, katalogů a pro další propagační snímky má přísná pravidla. Co se doma promine, nemá během profesionálního focení šanci - jako např. rozlitá poleva na umaštěném papíře. Oceněná Petra Novotná potvrzuje, že na snímku zákazník jídlo nevnímá jazykem, ale očima.

Fotogenické pečivo vs. beztvaré polévky

Nejlépe se podle ní fotí dorty a sladké, protože působí hezky. Špatně se naopak zvěčňují třeba věci s majonézou, které samy o sobě nemají žádnou strukturu a musí se proto dozdobit. Podle dalších umělců se skvěle fotí také pečivo, džemy, káva, brambory nebo těstoviny. Za nefotogenické jsou naopak považovány polévky a omáčky. Proto se v jejich případě hodně sází na nádobí. 

Někdy ovšem realita potřebuje hodně okořenit. Pěna na pivu nevydrží dlouho, food stylista si proto pomůže pěnou z prášku a glycerinovými kapkami. Ze skla nesteče a vydrží klidně i dva dny. Mezi další triky a vědomosti patří například fakt, že naolejované jídlo vede lépe světlo. Aby se z pokrmu kouřilo a dosáhlo se tak představy „právě  vyndané z trouby“, nejlépe funguje mokrá vata v mikrovlnce, která se nenápadně zapasuje mezi jídlo. 

Novotná už ale na umělost nedá. Chobotnici na ledu, s níž v Londýně uspěla, však zachytila zcela čerstvou. Porota ocenila vynalézavou a krásnou kompozici. „Nepracuji s náhražkami. Poslední dobou se s tím nepracuje jako dřív, protože klienti vyžadují, aby jídlo bylo reálné,“ říká. Čerstvost přímo kape i z dalších vítězných snímků, jejich autoři zachytili nalévání vína nebo trh s voňavou zeleninou. Vítěznou fotografií se stal nákup voňavé zeleniny nebo pekaře, který hněte těsto.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Kultura

Pražské planetárium se pochlubí největší promítací kopulí na světě

Po dvou letech se pro veřejnost 14. června znovu otevře pražské planetárium. Výsledkem rekonstrukce je první plně digitální LED planetárium v Evropě, a to s největší promítací kopulí na světě. Její rekonstrukce stála dvě stě milionů korun, dalších bezmála sto milionů město investovalo i do vylepšení zbývajících částí planetária. Díky tomu využijí i odpadní teplo, které diody vyzařují. Nově se navíc do kopule vejde o skoro sto diváků víc – dohromady 290.
6. 6. 2025

Batolata mají své první divadlo v Česku, na představení můžou i jinam

Nedaleko pražského Kačerova začalo fungovat první divadlo pro batolata v Česku. Prostor nazvaný KUK chce střídat inscenace pro nejmenší diváky s hernou. Pro děti ve věku 0+ hrají i jiné tuzemské scény, i když jejich repertoár necílí primárně na batolata. V kladenském divadle vedlo jedno takové představení dokonce ke sporům.
5. 6. 2025

Houslaři v Českém muzeu hudby se chtějí vyrovnat Stradivarimu

V Českém muzeu hudby se koná soutěž, při níž musí houslaři za jeden den dokončit nástroje podle modelu Antonia Stradivariho. Vědci dodnes nedokázali přesvědčivě vysvětlit, proč se novější housle tři sta let starým stradivárkám nedokáží kvalitou zvuku vyrovnat. Jeden vzácný nástroj má ve sbírkách i muzeum, u příležitosti mezinárodní soutěže jej vystavilo.
5. 6. 2025

Mapa událostí v české kultuře

Události v kultuře přinášejí každý den informace o tuzemském kulturním dění. Mapa na webu ČT24 podává přehled aktuálních reportáží o divadelních premiérách, nových výstavách i jednorázových akcích.
4. 6. 2025
Načítání...