In Utero od Nirvany oslaví třicet let. Výročí připomenou speciální vydání i koncerty

Třetí – a  poslední – studiové album od kapely Nirvana In Utero oslaví 21. září třicet let od vydání. Hudební vydavatelství spolu s bývalými členy kapely proto nachystalo pro fanoušky výroční reedici obsahující 53 dosud nevydaných skladeb, sérii koncertů nebo knihu fotografií. Na počest jubilea proběhnou vzpomínkové akce i v Česku, album připomene třeba koncert v Praze.

In Utero je třetí a zároveň poslední studiovka od Nirvany. Kapela ji vydala 21. září 1993 pod hlavičkou společnosti Geffen Records. Původně mělo album nést název I Hate Myself and Want to Die podle jedné ze skladeb, která měla být na albu umístěna, ale společnost tento návrh zamítla, stejně jako původní verzi nahranou Stevem Albinim. Tu nakonec zremixoval Scott Litt.

Oproti předchozí studiovce, komerčnějšímu Nevermind, jde o mnohem propracovanější kousek jak po stránce hudební, tak textové. Snahou kapely bylo, aby mělo album syrový zvuk živých koncertů. V některých skladbách lze proto slyšet vrzání nástrojů nebo vzdechy.

Redaktor Brian Willis z New Musical Express album zhodnotil jako „nabité ironií a jasnozřivostí“ a označil jej jako „Kurtovu pomstu“. Za své nejoblíbenější ho prohlásil baskytarista Nirvany Krist Novoselic a časopis Rolling Stone jej ve svém žebříčku nejlepších alb devadesátých let umístil na sedmé pozici.

Přebal úspěšného alba čítajícího dvanáct skladeb charakterizuje vyobrazení modelu ženského těla, takzvaného Visible Women – jímiž byl Cobain fascinován a měl jich doma plnou sbírku – doplněného křídly.   

Reedice nabídne nevydané skladby i fotografie

Reedice alba In Utero vyjde 27. října a kromě standardní nahrávky bude obohacena porcí dosud nevydaných třiapadesáti skladeb či záznamem dvou plných koncertů z přelomu let 1993 a 1994, které Nirvana odehrála v Los Angeles a Seattlu. Mimo to se fanoušci mohou těšit například na  knihu dosud nepulikovaných fotografií, repliku dobové reklamy, figurku z přebalu, plakáty, vstupenky či backstage pasy. 

Záznamy zmíněných vystoupení připravil producent debutového alba Bleach Jack Endino a kompletní sety budou doplněny o bonusové písně z Říma nebo New Yorku. Původní analogy pak remasteroval Bob Weston, který při nahrávání asistoval producentovi Albinimu.  

Jeden večer, jedno album, čtyři muzikanti

Jelikož Nirvana měla zásadní vliv na hudební průmysl a formovala mnoho muzikantů nejen v zahraničí, ale i v Česku, jeden ze vzpomínkových koncertů se uskuteční i v pražském klubu Rock Café. Čtveřice hudebníků tvořená Michalem Skořepou alias Panem Lynxem, Thomem Frödem a Ronoonem Ramonesem z kapely Imodium a Adamem Jánošíkem z The Atavists ve čtvrtek 14. září fanouškům přehraje kompletní album.  

„S Thomem z Imodia jsme se v pubertě neměli rádi, protože jsme se navzájem osočovali, že vykrádáme Nirvanu. Nakonec to bylo to, co nás spojilo,“ říká pořádající Michal Skořepa. „Dva roky nazpátek jsme odehráli pro vyprodané Rock Café výročí vydání alba Nevermind jako dva Cobaini. Totéž uděláme tentokrát s albem In Utero – oslavíme přátelstvím lásku k hudbě, která je pro nás posvátná,“ upřesňuje, co hudebníky k uspořádání vzpomínkového koncertu vedlo. 

Nirvana platí za jednu z největších rockových legend a zástupců žánru grunge. Její hudba ovlivnila miliony fanoušků po celém světě. Mnoho dnes úspěšných kapel a interpretů na repertoáru této americké trojice vyrůstalo a své fanoušky má dodnes. 

Během své poměrně krátké existence prodala Nirvana desítky milionů alb, což ji řadí mezi jedny z nejprodávanějších interpretů vůbec. Po komerčně nejúspěšnějším Nevermind z roku 1991 zaznamenalo obrovský úspěch právě In Utero, které vyšlo o dva roky později. Vzhledem k předčasné smrti frontmana Kurta Cobaina, která zároveň znamenala konec kapely, jde o album poslední.