Hodina medzi psom a vlkom není pro Richarda Müllera ponurá

Rozhovor s Richardem Müllerem o novém albu (zdroj: ČT24)

Mezi třetí a čtvrtou hodinou ranní údajně vytvářejí umělci svá nejlepší díla, rodí se nejvíce dětí, ovšem také nejvíce lidí umírá. Právě do tohoto magického času zasadil slovenský zpěvák a hudebník Richard Müller svou novou nahrávku. Hodina medzi psom a vlkom ale podle jeho slov nemá být ponurá, přestože vznikla v čase pandemie.

Předchozí nahrávka s názvem 55 byla v Müllerově diskografii první, na níž se autorsky nepodílel. Všechny skladby tehdy napsal Ondřej Brzobohatý. Na novince je Müller výhradním autorem hudby, s výjimkou skladby Anomália od Laca Rychtárika, která vyšla letos v květnu. Teprve pak se Müller rozhodl navázat deskou. 

Pod texty aktuální nahrávky je podepsán Peter Uličný. „Zatím se k tomu moc nemám. I když bych s touto aktivitou nerad skončil, je to spíš otázka budoucnosti,“ odpovídá Müller na otázku, zda se i on sám chystá opět pustit do textů.

Uličnému ale dodával podněty. Například píseň Za všetko môže Keith Richards vznikla poté, co si zpěvák v novinách přečetl, že kytarista Rolling Stones přestal kouřit. V jiné písni se zase objevuje jméno fotografa Jana Saudka, jehož Müller, který sám fotí, obdivuje.

K hodině mezi psem a vlkem, která dala název albu, zpěvák poznamenává: „Líbilo se mi téma s tím spojené, že tehdy okolo nás létá nadpozemská iluze. Údajně mnoho lidí umírá a hodně dětí se narodí. Já například pravidelně vstávám, jdu na wc a pak zase usnu.“

Müller: Ponurosti máme okolo sebe dost, šlo mi o příjemné písničky

Podobný nadhled nechybí ani celé nahrávce. Přestože „předskoskan“ Anomália je poměrně temná a skladby vznikaly v době pandemie, vyznění desky takové být nemá. „Nechtěl jsem dělat ponuré album, ponurosti máme okolo sebe dost. Šlo mi o to, aby to byly lehké, příjemné písničky,“ podotýká Müller.

A dodává, že pokud je opravdu něco zlé pro něco dobré, pak jemu se v časech koronaviru podařilo připravit a vydat vynikající cédéčko.