Hip hop slaví půl století existence. Styl ze slumu v Bronxu ovládl kulturní svět

Události v kultuře: Padesát let hip hopu (zdroj: ČT24)

Američané si prostřednictvím koncertů připomněli padesát let od vzniku hip hopu. Hudební žánr se za poslední půlstoletí vyvinul v mnohamiliardový byznys, který dominuje globální kultuře. Z rapperů a rapperek se staly světové hvězdy a break dance proměnil tanec. Hip hop ovlivnil i kolekce módních domů.

Hip hop slaví „zlaté“ výročí. Vznikl přitom v nejchudší newyorské čtvrti plné násilí a drog. Byl to DJ Kool Herc, kdo průkopnicky použil gramofony jako hudební nástroje na oslavě pro svoji sestru. „Řekla jsem: Hercu, budeš DJ. Tady je hudba, nahrávky a všechno,“ vzpomíná sestra průkopníka hip hopu Cindy Campbellová.

Ze slumu v Bronxu se dostal do rádií v každém autě i kuchyni. Graffitoví umělci viděli New York jako billboard.  „Z toho, co vzniklo z ulice, se stala velká věc, velký byznys. Lidé si vytváří kariéry přímo na hiphopovém průmyslu,“ říká vizuální umělec Tony Concep.

Hip hop pronikl i do výtvarného umění
Zdroj: ČT24

Rappera Pharrella Williamse dokonce najala jako kreativního ředitele módní značka Louis Vuitton. Adidas zase letos před obří ztrátou zachránil rozprodej kolekce bot umělce Ye známého jako Kanye West. Přes 110 milionů eur za zisku pošle Adidas organizacím na boj proti antisemitismu, který tento rapper aktivně šíří.

„Všichni by měli chápat, že hip hop je enormní platforma s lidmi velmi rozdílných názorů. Včetně těch, se kterými nesouhlasíme nebo jsou naprosto nenávistné,“ upozornil kurátor Národního muzea africko-americké historie a kultury Steven Lewis.

„Lepidlo mezi kulturami“

Padesát let hip hopu oslavuje i Adam Blackstone – držitel cen Emmy, který hudebně spolupracuje s hvězdami jako Nicki Minaj, Jay-Z, Rihanna nebo Justin Timberlake. „Hip hop je lepidlem mezi světy a kulturami. Už to není jen černošská věc,“ míní Blackstone.

Hip hop od osmdesátých letech promlouvá i do politiky. Podpora rapperů má pro politiky cenu zlata. Pro mnohé mladé Američany je navíc životním stylem. „Hip hop je pro mě kultura. Všechno. Kdo jste, co vytváříte kolem sebe. Má rytmus, duši,“ konstatovala hiphopová diskžokejka DJ Curley Sue.

Hip hop Ameriku proměnil a stal se nedílnou součástí jejího každodenního života. Díky hip hopu si Spojené státy udržují ve světě svoji pozici kulturní supervelmoci.